3 °C

 
 
27/2020.(VII.17.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. július 16-i ülésén rendeletet alkotott a helyi adókról szóló 27/2010.(XII.16.) önkormányzati rendelet módosításáról.

26/2020.(VII.17.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. július 16-i ülésén rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

25/2020.(VII.17.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. július 16-i ülésén rendeletet alkotott AZ ÖNKORMÁNYZATI TULAJDONBAN LÉVŐ LAKÁSOK ÉS HELYISÉGEK ELIDEGENÍTÉSÉRŐL szóló 18/2018.(III.29.) önkormányzati rendelet módosításáról.

Méhekkel kapcsolatos védőkörzeti Intézkedések

A Heves Megyei Kormányhivatal Gyöngyös és több környező település teljes közigazgatási területére védőkörzeti intézkedést rendelt el.

24/2020.(VI.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. június 25-i ülésén rendeletet alkotott KÖZTERÜLETEK RENDELTETÉSTŐL ELTÉRŐ HASZNÁLATÁRÓL szóló 25/2000.(IX.20.) önkormányzati rendelet módosításáról.

Bővebben

Húszéves testvérvárosi kapcsolat

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2015.10.23. péntek
 
Utoljára módosítva: 2015-10-23 16:36
 
   

  Bezár
  Cikk küldés
   
   

  Húsz évvel ezelőtt, 1995-ben kötött testvérvárosi megállapodást Gyöngyös és Kézdivásárhely.

   

  A két évtizedes együttműködés fontos eredményeket hozott az oktatás, a kultúra, a sport és a gazdaság területén, mára azt is kijelenthetjük: a két város története összefonódott.

  Az együttműködés aláírása óta kiválóan működik a kialakult kapcsolatrendszer, a két település önkormányzatának képviselői és művelődési csoportjai minden évben kölcsönösen látogatják egymást, tapasztalatcserét folytatnak, kulturális és hagyományőrző rendezvényeken vesznek részt, mint például a kézdivásárhelyi Városnapokon, az Őszi Sokadalom programjain, illetve a gyöngyösi Szüreti Fesztiválon, a Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztiválon, vagy a Kékes Csúcsfutáson.

  Hiesz György, Gyöngyös polgármestere és Bokor Tibor, Kézdivásárhely első embere egyaránt nagyra értékeli a húszéves együttműködést, az életre szóló barátságokat és az élet szinte minden területén kialakult kapcsolatokat, és azon dolgoznak, hogy az együttműködés a jövőben is olyan gyümölcsöző legyen, mint volt az elmúlt húsz esztendőben.

  Középiskoláink közül a Berze Nagy János Gimnázium kapcsolata a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Líceummal több, mint két évtizedes múltra tekint vissza. A testvériskolai együttműködés keretében évről-évre rendszeresen látogatják egymást a tanárok és diákok. A szokásoknak megfelelően az ősz folyamán az erdélyi fiatalok látogatnak városunkba, míg tavasszal a gyöngyösi gimnazisták ismerkedhetnek meg az erdélyi kultúrával, hagyományokkal, történelmi emlékhelyekkel. A városvezetők hasonlóan jól működő kapcsolatok kiépítését tűzték ki célul más gyöngyösi és kézdivásárhelyi oktatási intézmények tanárai és diákjai között.

  A városok kulturális programjaira rendszeresen meghívást kapnak a partnervárosok vezetői, delegációi. A Kézdivásárhelyi Városnapokon a hivatalos küldöttséget már több alkalommal elkísérték a Pátzay János Zeneiskola képviselői, az Egressy Béni Általános Iskola csoportja, valamint a Muzsikus Céh Leánykar is. Volt olyan év, amikor a rendezvényen gyöngyösi mesemondók is részt vettek.

  Szép hagyomány, hogy március 15-ét a gyöngyösiek Kézdivásárhelyen is köszöntik. A közös múlt tisztelete a magyarság lélekemelő ünnepévé teszi évről-évre ezt a kora tavaszi napot.

  Kézdivásárhelyen minden évben megrendezésre kerül az Őszi Sokadalom. A többnapos szakmai és kulturális programsorozatra rendszeresen meghívást kap a testvérváros, Gyöngyös képviselete. Az elmúlt évek során a hivatalos delegációt elkísérte már az Ördögszekér Néptáncegyüttes, a Vidróczki Néptáncegyüttes, Cantus Corvinus Vegyeskar és a Musica Mansueta Kamarazenekar is.

  Gyöngyösön is számos alkalommal képviseltették magukat a meghívott vendégek Kézdivásárhelyről. Az évente megrendezésre kerülő Gyöngyösi Bornapok, Gyöngyösi Szüreti Napok, Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál eseményein vendégül láttuk már a kézdivásárhelyi kórust, a színtársulatatot, népdalénekeseket, a népi iparművészeket.

  A két város képzőművészei számára kölcsönösen kiállításokat is rendeztünk már, így a kézdivásárhelyi Vetro házaspár munkáit Gyöngyösön, Delast Elena és Bodrogi Dalma műveit pedig Kézdivásárhelyen láthatták az érdeklődők.

  A Junior Art Alapítvány és a Bene Egylet is több ízben vendégül látott kézdivásárhelyi művészeket az elmúlt évek során.

  A kézdivásárhelyi sportnapok alkalmából - május elején - már több alkalommal néhány fős gyöngyösi sportküldöttség látogatott Erdélybe, ahol a “hagyományokhoz híven” a sportolók hegyi gyalogtúrán, 10 km-es minimaratonon, és különféle sportágakban, többek között teniszben, tollaslabdában és strandröplabdában is megmérették magukat. Ugyanakkor Kézdivásárhelyről is rendszeresen érkeznek sportolók Gyöngyösre, a „Kékes csúcsfutásra”.


  Közösségi funkciók