3 °C

 
 
6/2020.(II.21.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. február 20-i ülésén rendeletet alkotott a PARKOLÁSRÓL szóló 4/2007.(II.19.) önkormányzati rendelet módosításáról.

5/2020.(II.21.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. február 20-i ülésén rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013. (II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

4/2020. (II.21.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. február 20-i ülésén rendeletet alkotott a KÖZTERÜLETEK RENDELTETÉSTŐL ELTÉRŐ HASZNÁLATÁRÓL szóló 25/2000. (IX. 20.) önkormányzati rendelet módosításáról.

3/2020.(II.21.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. február 20-i ülésén rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

2/2020.(II.21.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. február 20-i ülésén rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2019. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

BővebbenParlagfű-mentesítés: mindenkinek van dolga

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2015.06.11. csütörtök
 
 
   

  Bezár
  Cikk küldés
   
   

  Hamarosan megkezdődik a parlagfű virágzása, amely számos allergiában szenvedő életét megkeseríti.

   

  Az allergén gyomnövény elleni védekezést még a virágzás előtt el kell kezdeni, ezért a Földművelésügyi Minisztérium felhívja a földhasználók, földtulajdonosok figyelmét, hogy tegyenek eleget a jogszabályban foglalt kötelezettségüknek, ellenőrizék és tegyék rendbe területeiket.

  A védekezési kötelezettség elmulasztását az illetékes hatóság 15 000 Ft-tól 5 000 000 Ft-ig terjedő összegű növényvédelmi bírsággal sújthatja.

  A parlagfű elleni állami szerepvállalás fő iránya a megelőzést elősegítő kommunikáció, az érintett társadalmi szervezetekkel, civilekkel való együttműködés. Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény értelmében a földhasználónak, földtulajdonosnak adott év június 30-áig kell a parlagfű mentesítést elvégeznie, megakadályozva a virágbimbók kialakulását, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenn kell tartania. A parlagfű jelenleg is csírázik az országban, a növények fejlettsége eltérő, a sziklevelestől a 12-14 leveles fejlettségű egyedek is megfigyelhetők. A a legfejlettebb növények jelenleg 30-35 cm-es nagyságúak.

  A rendkívül csapadékos 2014. évet követően az idén kezdetben elegendő vízmennyiség állt rendelkezésre a talajban a parlagfű csírázásához, ami idén április elején kezdődött. A tavaszi hónapokban azonban az átlagosnál lényegesen kevesebb csapadék hullott, emiatt a kiszáradó talajban a parlagfű kelés intenzitása is nagyon lecsökkent. A száraz tavaszt követő rendkívül csapadékos időjárás segíti a parlagfű növények intenzív növekedését és tömeges kelését.

  A parlagfű elleni védekezés minden évben nagy kihívás elé állítja a gazdálkodókat, ezért ha kérdésük van a parlagfű elleni védekezéssel kapcsolatban, forduljanak bizalommal a megyei kormányhivatalok növény-, és talajvédelmi szakembereihez, valamint a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara tagjaihoz, akik szakértelmükkel segíteni fogják a földhasználókat a parlagfű elleni védekezés során a leghatékonyabb, és legmegfelelőbb módszerek kiválasztásában.


  Közösségi funkciók