3 °C

 
 
6/2021.(II.4.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 4-én rendeletet alkotott a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

5/2021.(II.4.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 4-én rendeletet alkotott A RENDKÍVÜLI ESEMÉNYEK OKOZTA KÁROK ENYHÍTÉSÉRE SZOLGÁLÓ TÁMOGATÁSRÓL.

7/2021.(II.19.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 19-én rendeletet alkotott A HELYI ADÓKRÓL SZÓLÓ 27/2010. (XII.16.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET MÓDOSÍTÁSÁRÓL.

4/2021. (II.4.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 4-én rendeletet alkotott A VESZÉLYHELYZET IDEJÉN ALKALMAZANDÓ VÉDELMI INTÉZKEDÉSEKRŐL.

3/2021.(I.29.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. január 29-én rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATÁRÓL SZÓLÓ 33/2019.(XI.29.) önkormányzati rendelet módosításáról.

Bővebben


Megemlékezés az áldozatokról

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2015.06.09. kedd
 
Utoljára módosítva: 2015-06-09 12:36
 
 

Bezár
Cikk küldés
 
 

1944. május 13-tól június 8-ig 2071 gyöngyösi zsidó polgárt vitték el a gyöngyösi gettóból Hatvanba, majd küldték tovább őket június 12-én Auschwitzba. Nagy részük sohasem tért onnan vissza. Rájuk emlékeztek vasárnap a zsidó temetőben.

 
 

A megemlékezés szervezője első alkalommal volt a tavaly újjáalakult Gyöngyösi Status Quo Ante Zsidó Hitközség. A Holokauszt gyöngyösi áldozatairól hangsúlyozottan nem zsidó, hanem ökumenikus megemlékezést kívántak tartani. Weisz Péter, a hitközség elnöke szerint ugyanis nem a zsidóság, hanem Isten elleni cselekedet volt a Holokauszt, melynek során 600 ezer magyar, köztük 2 ezer gyöngyösi polgárt pusztítottak el.

A rendezvényen felszólalt Heisler András, a MAZSIHISZ nemrégiben újraválasztott elnöke is, aki Holokauszt feldolgozásának össztársadalmi szükségességét hangsúlyozta, dicsérve a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Holokauszt-oktatásra vonatkozó döntéseit. Ugyanakkor e téren eredményt elérni szerinte az antiszemita közbeszéd jelenléte miatt nem egyszerű.

- A folyamat mindig ártatlannak tűnő, antiszemita nyelvezet feléledésével kezdődik. Antiszemita közbeszéd erősödésének pedig ma is tanúi vagyunk. Vajon normális-e, hogy egy igazi nemzeti siker, a Cannes-i filmfesztivál magyar díjesője antiszemita közbeszéd tárgyává válik, csak azért, mert a film Holokauszt témát dolgozott fel - sorolta Heisler András.

Nem összeegyeztethető az antiszemitizmusra mondott miniszterelnöki zéró tolerancia sem a kocsmai, sem az intellektuális zsidózással, sem a nyíltan antiszemita gondolkodású közéleti személyek elismerésével, mondta a MAZSIHISZ elnöke, de mondandóját azzal zárta: van remény. Ezt az érzést erősítette a 85 éves, 1944-ben Gyöngyösről Auschwitzba deportált Holokauszt-túlélő Bognár Pálné hozzászólása is.

- Minden túlélőnek lelkiismereti kötelessége erről beszélni, ezt terjeszteni, hogy mindenki vegye tudomásul, hogy ez volt, és ez nem mese - hangsúlyozta.

Megemlékezett a holokauszt áldozatairól Horváth László országgyűlési képviselő és Hiesz György polgármester is. A katolikus egyház részéről Juhász Ferenc kanonok-plébános egyháza nevében kért bocsánatot a 71 évvel ezelőtt Gyöngyösön épp Úrnapján történtek miatt. Nasinszky Péter, a HIT Gyülekezete lelkipásztora pedig a tudatlanság, a közöny és a hazugság elleni harcra szólított fel minden gondolkodó magyar embert. A megemlékezés azzal zárult, hogy a hitközség tagjai Khadist mondtak az áldozatokért, majd az emlékmű előtt a résztvevők egy-egy követ helyeztek el.

Megemlékezés a zsidó temetőben

 
25 kép
Dátum: 2015-06-09 12:35:00
 


Közösségi funkciók