3 °C

 
 
Méhekkel kapcsolatos védőkörzeti Intézkedések

A Heves Megyei Kormányhivatal Gyöngyös és több környező település teljes közigazgatási területére védőkörzeti intézkedést rendelt el.

24/2020.(VI.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. június 25-i ülésén rendeletet alkotott KÖZTERÜLETEK RENDELTETÉSTŐL ELTÉRŐ HASZNÁLATÁRÓL szóló 25/2000.(IX.20.) önkormányzati rendelet módosításáról.

23/2020.(VI.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. június 25-i ülésén rendeletet alkotott egyes díjfizetési kötelezettséget megállapító rendeletek hatályba lépésének módosításáról, melynek keretében módosította az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013. (II.4.), valamint a parkolásról szóló 4/2007. (II.19.) számú önkormányzati rendeleteket.

22/2020.(VI.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. június 25-i ülésén rendeletet alkotott A SZEMÉLYES GONDOSKODÁST NYÚJTÓ SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL SZÓLÓ 21/2011.(VI.30.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET MÓDOSÍTÁSÁRÓL.

21/2020.(VI.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. június 25-i ülésén rendeletet alkotott a GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2019. ÉVI ZÁRSZÁMADÁSÁRÓL.

Bővebben

A vasárnapi zárva tartásról

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2015.02.16. hétfő
 
Utoljára módosítva: 2016-04-28 13:27
 
   

  Bezár
  Cikk küldés
   
   

  Gyöngyös jegyzőjének tájékoztatása a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény bégrehajtásával kapcsolatban.

   

  2015. május 9. hatállyal változott a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvény néhány rendelkezése. A hatályos szabályozás szerint üzlet kiskereskedelmi napokon 4 óra 30 perc és 22 óra között tarthat nyitva, vasárnap és munkaszüneti napokon zárva tart.

  A törvény meghatározza az ettől eltérő napokat:

  Az üzletek

  adventi vasárnapokon 6 óra és 22 óra között tarthatnak nyitva,
  december 24-én és december 31-én 6 óra és 12 óra között tarthatnak nyitva,
  valamint minden naptári év tetszőlegesen megjelölt egy vasárnapján 6 óra és 22 óra között tarthatnak nyitva.
  a kizárólag pékárut és tejterméket értékesítő üzlet kiskereskedelmi napokon 5.00-22.00 óra között, vasárnap és munkaszüneti napokon 5.00-12.00 óra között nyitva tarthat,
  újságot árusító üzlet, valamint virágot árusító üzlet vasárnap és munkaszüneti napokon 6.00-12.00 óra között tarthat nyitva,
  sportlétesítményekben üzemelő üzletek vasárnap és munkaszüneti napokon a sportrendezvények ideje alatt nyitva tarthatnak

  Az az üzlet, amelynek árusítótere a 200 négyzetmétert nem haladja meg, az általános zárvatartási időszakban is nyitva tarthat, ha az általános zárvatartási időszakban kizárólag az üzletben kereskedelmi tevékenységet folytató egyéni vállalkozó, egyéni cég tagja, vagy gazdasági társaság legalább 1/5 tulajdoni résszel bíró természetes személy tagja maga, vagy az előbbiekben felsoroltak segítő családtagja folytatja a kereskedelmi tevékenységet. (segítő családtag: a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek,az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő valamint a testvér)

  A törvényben foglaltak megtartását a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzi, és be nem tartása esetén szankcionálja.

  Az adventi napokra és a tetszőlegesen meghatározott egy napra vonatkozó nyitvatartási szándékot az érintett időpont előtt 15 nappal be kell jelenteni a Gyöngyösi Polgármesteri Hivatal Közigazgatási és Intézményirányítási Igazgatóságán (3200 Gyöngyös, Fő tér 13. földszint 10-11. számú irodahelyiségek). A bejelentés megkönnyítése érdekében az Igazgatóság nyomtatványlapot rendszeresített, amely az Igazgatóságon ügyfélfogadási időben (hétfő, szerda: 7.30-16.00 óra, péntek: 7.30-13.30 óra) beszerezhető, vagy a www.gyongyos.hu honlapról letölthető (ügyintézés-kereskedelem-kapcsolódó dokumentumok). Hasonlóképpen nyomtatványlapon jelenthető be az üzlet – fenti törvény kapcsán – megváltozott nyitva tartási ideje. A bejelentés illetékmentes.

  A törvény hatálya nem terjed ki:

  a gyógyszertárak nyitva tartására,
  a nemzetközi közforgalmú repülőtéren kialakított üzlet nyitva tartására,
  a közforgalmú vasúti és autóbusz pályaudvarok területén kialakított üzlet nyitva tartására,
  a büntetés-végrehajtási intézetek területén történő kereskedelmi tevékenységre;
  az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvényben meghatározott egészségügyi intézmények területén történő kereskedelmi tevékenységre;
  a piacon, továbbá helyi termelői piacon folytatott kereskedelmi tevékenységre;
  a vásárokon folytatott kereskedelmi tevékenységre;
  az üzemanyagtöltő-állomások nyitva tartására;
  a katonai objektumokon belül folytatott kereskedelmi tevékenységre;
  a kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységre;
  a szálláshelyen végzett kereskedelmi tevékenységre;
  a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató tevékenységre;
  a vendéglátásra;
  a világörökségi területen található üzletekre, valamint a kulturális tevékenységet és a fürdő szolgáltatást kiszolgáló kereskedelmi tevékenységre.

  Kérem, hogy a törvény hatálya alá tartozó, érintett üzletek a fentieknek megfelelően szíveskedjenek eljárni.

  dr. Kozma Katalin
  jegyző


  Közösségi funkciók