3 °C

 
 
1/2021. (I.10.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. január 10-én rendeletet alkotott A VESZÉLYHELYZET IDEJÉN ALKALMAZANDÓ VÉDELMI INTÉZKEDÉSEK ALKALMAZHATÓSÁGÁNAK MEGHOSSZABBÍTÁTÁRÓL.

40/2020.(XII.18.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2020. december 18-án rendeletet alkotott EGYES, TEMETKEZÉSSEL ÖSSZEFÜGGŐ ÖNKORMÁNYZATI RENDELETEK MÓDOSÍTÁSÁRÓL.

39/2020.(XII.17.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2020. december 17-én rendeletet alkotott A SZEMÉLYES GONDOSKODÁST NYÚJTÓ SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL SZÓLÓ 21/2011.(VI.30.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET MÓDOSÍTÁSÁRÓL.

Közlemény

A Kőkút úti telephely környezetvédelmi felülvizsgálati eljárása keretében történő közmeghallgatásról.

37/2020.(XII.4.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2020. december 4-én rendeletet alkotott A HELYI ADÓKRÓL SZÓLÓ 27/2010. (XII.16.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET MÓDOSÍTÁSÁRÓL.

Bővebben


Kinek kell egészségügyi járulékot fizetnie?

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2015.02.04. szerda
 
 
 

Bezár
Cikk küldés
 
 

Egészségügyi szolgáltatási járulékot annak a belföldi magánszemélynek kell fizetni, aki nem biztosított és egészségügyi szolgáltatásra egyéb jogcímen, valamint uniós rendeletek és nemzetközi egyezmény alapján sem jogosult.

 

Belföldinek kell tekinteni többek között azt a magyar állampolgárt, aki Magyarországon bejelentett lakóhellyel rendelkezik. Amennyiben a magánszemély külföldi tartózkodásának ideje alatt kijelentkezik a belföldi lakóhelyéről, akkor Magyarországon egészségügyi szolgáltatási járulékot nem kell fizetnie.

Nem kell fizetnie abban az esetben sem, ha Magyarországon továbbra is bejelentett lakóhellyel rendelkezik, de EGT tagállam hatálya alá tartozik egészségbiztosítási szempontból.

Ha a belföldi személyre EGT tagállamban való tartózkodása alatt a hazai társadalombiztosítási szabályok vonatkoznak, vagy olyan nem EGT tagállamban tartózkodik, melynek nincs Magyarországgal szociális biztonságról szóló egyezménye, köteles egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni.

A járulék összege 2015. január 1-jétől 6 930 forint. Amennyiben a járulékfizetési kötelezettség nem áll fenn a naptári hónap egészében, akkor egy naptári napra 231 forintot kell számítani. A fizetési kötelezettség havi jellegű, melyet a tárgyhónapot követő hó 12-éig kell teljesíteni, így a januárit február 12-éig kell megfizetni.

Az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettséget 15 napon belül kell bejelenteni a Nemzeti Adó-és Vámhivatal-hoz a 15T1011-es számú adat- és változásbejelentő lapon.

Amennyiben a magánszemély olyan nem EGT országban szerez biztosítással járó jogviszonyt, amellyel van Magyarországnak kétoldalú szociális biztonságról szóló egyezménye, akkor az egyezmény alapján kell megállapítani, hogy keletkezik-e Magyarországon járulékfizetési kötelezettség.

A fenti rendelkezésekkel kapcsolatban bővebb tájékoztatás kérhető telefonon a NAV Általános Tájékoztató Rendszeren (06-40/42-42-42).


Közösségi funkciók