Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Pályázati felhívás egészségügyi és szociális tevékenységek támogatására

Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testülete Egészségügyi, szociális és Lakásügyi Bizottsága 2024. évre egészségügyi és szociális tevékenységek támogatására pályázatot hirdet a városban működő helyi civil szervezet, köznevelési, szakképzési, oktatási, gyermekjóléti intézmény, gazdasági társaság, egyéni vállalkozó, szociális szövetkezet, alapítvány, nemzetiségi önkormányzat, adószámmal rendelkező magánszemély részére, valamint azon helyi szervezet, intézmény részére, amelynek bejegyzett országos vagy regionális szervezete Gyöngyös város közigazgatási területén szervezeti egységgel rendelkezik, vagy tevékenységét elsősorban Gyöngyös lakossága érdekében végzi.

A pályázat célja: A támogatás célja az Önkormányzat közigazgatási területén belül működő azon pályázók egészségügyi és szociális programjának/tevékenységének támogatása, amelyeknek, vagy akiknek a támogatott tevékenysége Gyöngyös város hírnevét és tekintélyét növelő események megvalósítására irányul, illetve helyi érdeket szolgál.

A pályázat keretében támogatást kíván nyújtani:

Az elbírálásnál előnyben részesülnek azok a pályázatok, amelyek illeszkednek a Gyöngyös Városi Önkormányzat Egészségügyi Fejlesztési Koncepciójában, vagy Gyöngyös Városi Önkormányzat Szociális Szolgáltatásfejlesztési Koncepciójában meghatározottakhoz.

A pályázaton elnyerhető támogatás formája: vissza nem térítendő támogatás.

A pályázatonként elnyerhető legkisebb támogatás összege 30 000 Ft.

Nem kérhető támogatás a pályázó működési, fenntartási költségeire.

A pályázó vállalja, hogy minden, a pályázati programban megvalósuló rendezvényről – pl. meghívó küldésével – tájékoztatja a pályázat kiíróját.

Pályázni kizárólag „Pályázati adatlapon” lehet, amely a Gyöngyösi Közös Önkormányzati Hivatal Közigazgatási és Intézményirányítási Igazgatóságán kérhető, vagy a www.gyongyos.hu honlapról letölthető.

Pályázatok benyújtásának határideje és helye:

2024. április 11.

Gyöngyösi Közös Önkormányzati Hivatal
Közigazgatási és Intézményirányítási Igazgatósága
Gyöngyös, Fő tér 13., tel.: 37/510-353

A borítékra kérjük ráírni: „Egészségügyi és szociális pályázat”

A pályázat hiánypótlására egy alkalommal van lehetőség, legkésőbb a felszólítást követő 5. munkanapig.

Az alapítványok támogatásáról Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testülete, az egyéb civil szervezetek, és az intézmények pályázatának elbírálásáról Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testületének Egészségügyi, Szociális és Lakásügyi Bizottsága dönt. A döntés várható időpontja 2024. április hó. Az elbírálás eredményéről valamennyi pályázó írásban értesül.

Egy pályázó csak egy pályázatot nyújthat be, azonban egy pályázaton belül támogatás több tevékenységhez is igényelhető.

Kizárja magát a pályázatból az a pályázó, amely:

Az elnyert támogatás csak a pályázatban megjelölt célokra használható fel.

A támogatás felhasználását a pályázó pénzügyi és szakmai elszámolással igazolja. Az ellenőrzési és elszámolási feltételeket a Gyöngyös Városi Önkormányzata Képviselő-testületének a civil és egyéb szervezetek, illetve magánszemélyek önkormányzati támogatásáról szóló 7/2022. (II.25.) önkormányzati rendelete tartalmazza.

A pályázathoz csatolandó mellékletek:

A pályázattal kapcsolatos információ kérhető: Ancsin Adrienn szociális, egészségügyi, intézményi referenstől az ancsin.adrienn@gyongyosph.hu e-mail címen, illetve telefonon a 37/510-353 számon.

Gyöngyös, 2024. március 27.
Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testületének
Egészségügyi, Szociális és Lakásügyi Bizottsága

Letölthető dokumentumok:

Pályázati felhívás Gyöngyös város környezetvédelmi alapjából nyújtandó támogatásra

Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testülete Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottsága pályázatot hirdet a városi Környezetvédelmi Alapból nyújtandó támogatásra olyan természetes személy, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet részére, aki (amely) az elnyert összegből Gyöngyös város közigazgatási területén az alábbiakban felsorolt tevékenységet valósít meg:

A pályázat célja: a Környezetvédelmi Alap felhasználására vonatkozó önkormányzati rendeletben foglalt, a város környezetvédelmi problémáinak megoldására irányuló tevékenységek támogatása.

A pályázaton elnyerhető támogatás formája: vissza nem térítendő támogatás.

A pályázatok elbírálása során előnyben részesülnek azok a pályázók, akik (amelyek) a pályázati cél megvalósításához önerővel is rendelkeznek. A beszámítani tervezett önerő összegét konkrét költségnemenként kérjük bemutatni – pl. adott tevékenységre fordított munkaóra száma és a munkaóra díjtétele, eszközbeszerzésre fordított önrész igazolása számlával stb.

Pályázni kizárólag „Pályázati adatlapon” lehet, amely a Gyöngyösi Közös Önkormányzati Hivatal ügyfélszolgálatán vehető át, vagy a www.gyongyos.hu honlapról letölthető.

Pályázatok benyújtásának határideje és helye: 2024. április 30. Gyöngyösi Közös Önkormányzati Hivatal Városfejlesztési és Városüzemeltetési Igazgatósága Gyöngyös, Fő tér 13., tel.: 37/510-338

A borítékra kérjük ráírni: „Környezetvédelmi Alap pályázat” A pályázat hiánypótlására egy alkalommal van lehetőség, legkésőbb a felszólítást követő 5. munkanapig.

A pályázatok elbírálásáról a Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testületének Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottsága dönt. A döntés várható időpontja 2024. május 21. Az elbírálás eredményéről valamennyi pályázó írásban értesül.

Egy pályázó csak egy pályázatot nyújthat be, azonban egy pályázaton belül támogatás több tevékenységhez is igényelhető.

Kizárja magát a pályázatból az a pályázó, amely:

Az elnyert támogatás csak a pályázatban megjelölt célokra használható fel, a Bizottság a pályázati cél megvalósulását ellenőrizni jogosult.

A Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság határozata alapján a pályázat nyertesével szerződést kell kötni.

Amennyiben a pályázati támogatásban részesülő a szerződésben meghatározott feltételeket önhibájából nem, vagy csak részben teljesíti, a támogatást részben vagy teljes egészében a Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság megvonja. Megvonás esetén a már igénybe vett összeget a mindenkori jegybanki alapkamat kétszeresével számított kamattal köteles visszafizetni a támogatásban részesülő. A támogatás felhasználását a pályázó pénzügyi és szakmai elszámolással igazolja, ennek feltételeit a támogatásra vonatkozó megállapodás tartalmazza.

A pályázathoz csatolandó mellékletek:

  1. pályázati adatlap és mellékletei,
  2. átláthatósági nyilatkozat,
  3. a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló 2007. évi CLXXXI. törvény szerinti összeférhetetlenség, illetve érintettség fennállásáról vagy hiányáról,
  4. nyilatkozat az államháztartás önkormányzati alrendszeréből nyújtott támogatás igénybevételé-hez,
  5. nyilatkozat az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működésé-ről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény 75. §-ban foglaltak teljesüléséről.

A pályázattal kapcsolatos információ kérhető: Dánné Szabó Anikó környezetvédelmi ügyintézőtől a danne.aniko@gyongyosph.hu címen, illetve telefonon a 37/769-106 számon.

Gyöngyös, 2024. 03. 19.
Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testületének Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottsága

Letölthető mellékletek:

Pályázati felhívás a városban működő polgárőrszervezetek részére

A pályázat célja a – polgárőrségről és a polgárőri tevékenység szabályairól szóló 2011. évi CLXV. törvényben (továbbiakban: Ptv.) szabályozott, a közbiztonság és közrend fenntartásában részt venni kívánó, a környezetük biztonságáért felelősséget érző állampolgárok által létrehozott – polgárőrségek (egyesületek) támogatása, elősegítve ezzel a közbiztonság javítását célzó társadalmi elvárásokat tükröző, önként vállalt bűnmegelőzési feladatok maradéktalan végrehajtását.

I. A polgárőr szervezetek az alábbiakra pályázhatnak

II. A támogatás keretében elszámolható költségek

A helyi közrend és közbiztonság védelme, valamint a bűnmegelőzési tevékenység végrehajtását szolgáló működési költségek, – a járőrszolgálat, figyelőszolgálat és jelzőőri tevékenység ellátásához szükséges – a polgárőr szolgálatot elősegítő eszközök, tárgyak beszerzésének, valamint a polgárőrszervezet napi működésének költségei, amelyek a központi költségvetési támogatásból nem finanszírozhatók, ezen belül:

  1. felszerelési tárgyak, formaruha beszerzésének költségei,
  2. fényvisszaverő mellény beszerzésének költsége,
  3. gépjármű beszerzés, javítás, karbantartás, felújítás költségei,
  4. a szolgálati gépjármű figyelmeztető jelzést adó készülékének beszerzése, javítása, karbantartása,
  5. az egyesületi gépjármű jogszabályban meghatározott módon történő feliratozásának költsége,
  6. üzemanyag felhasználás,
  7. hír- és infokommunikációs eszközök beszerzése, javítása, karbantartása,
  8. kommunikációt elősegítő eszközök költségei (pld. telefonszámlák, internet díj, stb.);
  9. polgárőri tevékenység ellátását elősegítő eszközök vásárlása, azok karbantartásával, javításával, felújításával kapcsolatos költségek,
  10. nyomtatvány, irodaszer,
  11. oktatás, képzés, továbbképzés költségei,
  12. könyvelői, jogi költség,
  13. bankköltség,
  14. a polgárőr tevékenységet népszerűsítő, azzal összefüggő figyelemfelhívó plakátok, szórólapok előállításával összefüggő költségek,
  15. polgárőr egyesület székhelye üzemeltetésének, fenntartásának költségei (így: villany, gáz, víz, csatornadíj, szemétszállítás díja, ingatlan fenntartásával járó egyéb díjak, stb.)

Felhívjuk a pályázók figyelmét, hogy azokat az üzemanyagszámlákat, amelyekre nincs, vagy csak kézzel van rávezetve a rendszám, nem tudjuk befogadni! Az üzemanyagszámlákhoz a menetlevelek hiteles másolatát is csatolni kell!

Személyi juttatásokra, személyi jellegű kifizetésekre – kivéve a pályázat keretében megvalósuló programok meghívott előadói, közreműködői részére fizetett díjazást – a pályázaton elnyert összeg nem fordítható.

Egy pályázó csak egy pályázatot nyújthat be!

III. A pályázat benyújtására a Gyöngyös közigazgatási területén működő polgárőr szervezetek jogosultak!

Pályázat benyújtására kizárólag a polgárőrségről és a polgárőri tevékenység szabályairól szóló 2011. évi CLXV. törvény 2. § (1) bekezdésében meghatározott, továbbá a 4. § (1) bekezdésben foglaltak szerint működő szervezet jogosult!

2. § (1) Polgárőr szervezet:
a) a polgárőr egyesület,
b) a területi polgárőr szövetség, valamint
c) az Országos Polgárőr Szövetség.

(2) A polgárőr szervezetek politikai tevékenységet nem folytathatnak, működésük a politikai pártoktól független.

(3) A polgárőr szervezet elnevezésének tartalmaznia kell a „polgárőr” megjelölést. Nyilvántartásba vett más társadalmi szervezet az elnevezésében a polgárőrséggel való összetéveszthetőségre alkalmas megjelölést és elnevezést nem használhat.

(4) A polgárőr szervezet e jellegére utaló adatot a bírósági nyilvántartásban fel kell tüntetni.”

4. §(1) A polgárőr egyesület a 3. § (1) bekezdésében meghatározott alapfeladatokat akkor kezdheti meg, valamint végezheti, ha

a) a működési területén illetékes vármegyei (fővárosi) rendőr-főkapitánysággal írásbeli együttműködési megállapodást kötött, valamint
b) az Országos Polgárőr Szövetség és a területi polgárőr szövetség tagja.

IV. Nem részesülhet támogatásban az a Pályázó, amely:

  1. a benyújtott kérelmében a támogatási döntés tartalmát érdemben befolyásoló valótlan, hamis vagy megtévesztő adatot szolgáltatott, vagy ilyen nyilatkozatot tett,
  2. adó-, járulék-, illeték- vagy vámtartozása (köztartozás) van,
  3. csőd-, felszámolási-, végelszámolási eljárás, vagy adósságrendezési eljárás alatt áll,
  4. pályázóval szemben a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló 2007. évi CLXXXI. törvény 6. § (1) bekezdése szerinti összeférhetetlenségi ok, valamint a Knyt. 8. § (1) bekezdésében foglalt érintettség áll fenn, és ezen körülmény közzétételét a Knyt.-ben foglalt határidőben nem kezdeményezi,
  5. a Civil tv. 30. § (1) bekezdésében foglaltaktól eltérően az Országos Bírósági Hivatalnál nem helyezte letétbe beszámolóját,
  6. a korábbi (3 éven belüli) támogatásához kapcsolódó elszámolása elutasításra került,
  7. a korábbi (3 éven belüli) támogatásához kapcsolódó visszafizetési kötelezettségének határidőben nem tett eleget,
  8. a pályázatához, annak kötelezően előírt mellékleteit nem csatolja, a támogatási szerződés megkötésének feltételeként meghatározott nyilatkozatokat hiánypótlási felhívás ellenére sem teszi meg, vagy a megtett nyilatkozatát visszavonja.

V. A pályázónak nyilatkoznia kell az alábbiakról:

  1. vállalja-e önkormányzati eseményeken, rendezvényeken történő közreműködést?
  2. rendszeres közterületi járőrszolgálatot lát-e el? Ha igen milyen formában? Havi átlagban hány szolgálati órával, milyen területekre tervezik a rendszeres járőrözést? Hogyan történik a járőrszolgálat dokumentálása, annak igazolása?
  3. mely társszervekkel, hatóságokkal, intézményekkel, helyi gazdasági szereplőkkel működnek együtt munkájuk során? pl. rendőrség, Gyöngyösi Városrendészet (hatályos együttműködési megállapodások csatolandók!)
  4. milyen módszerekkel kívánják elérni a lakosság szubjektív biztonságérzetének javítását?
  5. milyen kommunikációs eszközökkel segítik elő a lakossági aktivitást? hogyan történik az önkéntesek munkájának népszerűsítése?
  6. hogyan tervezik a helyi közösségek bevonását tevékenységükbe? pl. a lakosságot zavaró anomáliák feltérképezésében stb.
  7. rendelkeznek-e éves munkatervvel? (ha igen, a munkaterv csatolandó!)

Felhívjuk a pályázók figyelmét, hogy a pályázatok értékelése során a fentiekre adott válaszok és a csatolt dokumentumok is értékelésre kerülnek és befolyásolják a támogatás mértékét!

VI. A támogatás formája:

A támogatás vissza nem térítendő támogatás. Az elnyert támogatás csak a pályázatban megjelölt célokra használható fel.

A támogatás felhasználását a pályázó pénzügyi és szakmai elszámolással igazolja. Az ellenőrzési és elszámolási feltételeket a civil és egyéb szervezetek, illetve magánszemélyek önkormányzati támogatásáról szóló 7/2022. (II.25.) önkormányzati rendelet tartalmazza.

A pályázatban 2024. január 1. – 2024. december 31. napja között keletkezett számlák számolhatók el!  Az elszámolás részletes szabályait a támogatási szerződés tartalmazza.

A jogosulatlanul igénybe vett támogatást a pályázó köteles visszafizetni!

VII. A pályázathoz csatolandó mellékletek:

A pályázatok benyújtásának határideje és helye:

2024. április 16.

Gyöngyösi Közös Önkormányzati Hivatal
Jegyzői Iroda
Gyöngyös, Fő tér 13.

A pályázatokról a Képviselő-testület dönt, mely döntés várható időpontja 2024. április 29.

Az elbírálás eredményéről valamennyi pályázó írásban értesül.

Pályázattal kapcsolatos információ kérhető:

Jávorszkiné Gubancsik Gréta a 37/769-102 telefonszámon, vagy a javorszkine.greta@gyongyosph.hu címen.

Gyöngyös, 2024. március 27. 
Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testülete

Letölthető mellékletek:

Pályázati felhívás a városban működő nyugdíjas szervezetek részére

Gyöngyös Városi Önkormányzat értékesnek, egyben szükségesnek tartja a nyugdíjas szervezetek működését. Az időskorúak igényeinek megfelelő kulturális, művészeti, szabadidős és sport tevékenységek, elfoglaltságok szervezésében a szervezetek szerepvállalása nélkülözhetetlen.

A pályázat célja a fenti tevékenységek, közösségteremtő programok, rendezvények, szolgáltatások, beszerzések támogatása mellett a nyugdíjas szervezeteknek nyújtott segítség abban is, hogy olyan tevékenységeket is végezhessenek, amelyeken keresztül a tagokat érintő fontos információkhoz való hozzájutás, a tájékozódás lehetőségét biztosítják, illetve lehetővé teszik az időskorúak számára közös érdekeik megvitatását.

I. Pályázati program célkitűzései (támogatandó célok):

  1. nyugdíjas klubok, közösségek programjainak megvalósítása (kulturális, művészeti, szabadidő és sport területen),
  2. a nyugdíjas közösségek, klubok, egyesületek működésének elősegítése (pl. székhely, működési hely fenntartásával és működtetésével kapcsolatos költségek: ingatlan bérleti és fenntartási díja, ezzel kapcsolatos közüzemi díjak, internet, illetve telefonhasználat díja, stb.)
  3. eszközbeszerzések támogatása (számítógép, monitor, nyomtató, szkenner, telefon, stb.),
  4. nyugdíjas szervezetek közötti kapcsolattartás és ezek megvalósítását biztosító kezdeményezések,
  5. az idősek közösségi kapcsolattartásának segítése, a generáción belüli szolidaritás erősítése,
  6. a nyugdíjas közösségek közösségteremtő tevékenysége,
  7. az idős korosztályt érintő (pl.: egészségügyi tárgyú) ismeretterjesztő előadások szervezése,
  8. hátrányos helyzetű, veszélyeztetett idős emberek esélyegyenlőségének elősegítése.

II. Pályázat benyújtására jogosultak köre:

  1. A Városban működő nyugdíjasokat tömörítő, érdekeit képviselő:
    • az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény hatálya alá tartozó civil szervezetek (alapítványok, egyesületek, stb.), melyeknek céljai között, tevékenységi körében szerepel pl. az idős korosztály támogatása, segítése, számukra közösségi programok szervezése,
    • az önálló jogi személyiséggel nem rendelkező nyugdíjas klubok, időskorúak közösségei, – melyeknek célja az idős korosztály támogatása, segítése, számukra közösségi programok szervezése -, amennyiben rendelkeznek befogadó (kötelezettségvállaló) jogi személy szervezettel.
  2. Az idősek gondozását, ápolását végző gyöngyösi székhelyű intézmények (a továbbiakban: Intézmények), amennyiben a pályázat célja szerinti tevékenységet végeznek.

Az Intézmények nem pályázhatnak működési költségek (rezsiköltség, internet, telefonhasználat díja stb.) támogatására, továbbá az Intézmény alaptevékenységéhez kapcsolódó eszközbeszerzésekre (pl. ápolási eszközök, gyógyászati segédeszközök, vérnyomásmérő, vércukorszint mérő, pelenka, ágynemű, stb.)

Személyi juttatásokra, személyi jellegű kifizetésekre – kivéve a pályázat keretében megvalósuló programok meghívott előadói, közreműködői részére fizetett díjazást – a pályázaton elnyert összeg nem fordítható.

III. Nem részesülhet támogatásban az a Pályázó, amely:

  1. a benyújtott kérelmében a támogatási döntés tartalmát érdemben befolyásoló valótlan, hamis vagy megtévesztő adatot szolgáltatott, vagy ilyen nyilatkozatot tett,
  2. adó-, járulék-, illeték- vagy vámtartozása (köztartozás) van,
  3. csőd-, felszámolási-, végelszámolási eljárás, vagy adósságrendezési eljárás alatt áll,
  4. pályázóval szemben a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló 2007. évi CLXXXI. törvény 6. § (1) bekezdése szerinti összeférhetetlenségi ok, valamint a Knyt. 8. § (1) bekezdésében foglalt érintettség áll fenn, és ezen körülmény közzétételét a Knyt.-ben foglalt határidőben nem kezdeményezi,
  5. a Civil tv. 30. § (1) bekezdésében foglaltaktól eltérően az Országos Bírósági Hivatalnál nem helyezte letétbe beszámolóját,
  6. a korábbi (3 éven belüli) támogatásához kapcsolódó elszámolása elutasításra került,
  7. a korábbi (3 éven belüli) támogatásához kapcsolódó visszafizetési kötelezettségének határidőben nem tett eleget,
  8. a pályázatához, annak kötelezően előírt mellékleteit nem csatolja, a támogatási szerződés megkötésének feltételeként meghatározott nyilatkozatokat hiánypótlási felhívás ellenére sem teszi meg, vagy a megtett nyilatkozatát visszavonja.

IV. A támogatás formája:

A támogatás – a pályázó által a pályázatban megjelölt – a támogatási szerződés aláírásának napja és 2024. december 31. közötti időszakban elszámolt működési költségekhez, illetve ezen időszakban megvalósított programokhoz kapcsolódó elszámolt költségekhez nyújtott vissza nem térítendő támogatás.

A támogatás felhasználását a pályázó pénzügyi és szakmai elszámolással igazolja. Az ellenőrzési és elszámolási feltételeket a civil és egyéb szervezetek, illetve magánszemélyek önkormányzati támogatásáról szóló 7/2022. (II.25.) önkormányzati rendelet tartalmazza.

A pályázatban csak a támogatási időszakot terhelő költségekre vonatkozó számlák számolhatók el. Az elszámolás részletes szabályait a támogatási szerződés tartalmazza.

A jogosulatlanul igénybe vett támogatást a pályázó köteles visszafizetni!

V. A pályázathoz csatolandó mellékletek:

Pályázni kizárólag a „Pályázati adatlapon” lehet, amely beszerezhető a Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzői Irodáján, illetve letölthető a www.gyongyos.hu honlapról.

A pályázatok benyújtásának határideje és helye:

 2024. április 16.

Gyöngyösi Közös Önkormányzati Hivatal
Jegyzői Iroda
Gyöngyös, Fő tér 13.

A pályázatokról a Képviselő-testület dönt, mely döntés várható időpontja 2024. április 29.

Az elbírálás eredményéről valamennyi pályázó írásban értesül.

Pályázattal kapcsolatos információ kérhető:

Jávorszkiné Gubancsik Gréta bizottsági koordinátortól a 37/769-102 telefonszámon, vagy a javorszkine.greta@gyongyosph.hu címen.

Gyöngyös, 2024. március 27.
Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testülete

Letölthető dokumentumok:

Ingyenessé válik a helyi közlekedés a 14 év alattiak és a diákok számára

Május elsejétől díjtalanul utazhatnak a helyi járatokon a 14 év alatti fiatalok, valamint a nappali tagozatos diákok – erről márciusi ülésén döntött a város képviselő-testülete, amely egyebek mellett a térfigyelő kamerarendszer bővítéséről, illetve a 42 millió forintos kulturális támogatási keret felosztásáról is döntött.

Ingyen utazhatnak a 14 en aluliak és a diákok Gyöngyösön

Dr. Végh Attila önkormányzati képviselő javaslatára március 2-i ülésén döntött a képviselő-testület arról, hogy megvizsgálja annak lehetőségét, hogy az önkormányzat az állami közösségi közlekedés kedvezményrendszerét érvényesítse a helyi közlekedésben. Az önkormányzati hivatal egyeztetést kezdeményezett a szolgáltatást biztosító Volánbusz Zrt.-vel, amely tájékoztatta az önkormányzatot a bevezetni tervezett kedvezmények költségvonzatáról. A grémium végül úgy döntött, hogy az ingyenes közlekedést nem csak a 14 éven aluliak, hanem a 14 éven felüli nappali tanulói jogviszonnyal rendelkezők esetében is bevezeti, ami egy évre vetítve várhatóan 1,7 millió forintos többletköltséget jelent az önkormányzatnak. Az ingyenes közlekedést az érintettek a szolgáltatás feltételeinek módosítására vonatkozó szabályok – elsősorban a 30 napos kihirdetési kötelezettség – miatt várhatóan május elsejétől vehetik igénybe.

42 millió forinttal támogattak kulturális szervezeteket

A képviselő-testület döntött az önkormányzat kulturális célú támogatásra benyújtott pályázatok elbírálásáról. Az önkormányzat a tavalyi év után másodszor írt ki pályázatot a kulturális támogatási keret felosztására. A 42 millió forintos támogatási keretre összesen 44 pályázat több mint 80 millió forintos támogatási igénnyel érkezett az önkormányzathoz, amelyeket egy kulturális szakemberekből álló bizottság vizsgált meg, és tett javaslatot a pályázatok elbírálására. Formai okokból mindössze egy pályázatot utasítottak el, amely nem kulturális, hanem szociális, karitatív tevékenységekre igényelt támogatást. A támogatásra javasolt szervezetek között kulturális civil szervezetek, gyűjtemények, valamint egyéb szervezetek, intézmények, nemzetiségi önkormányzatok, magánszemélyek szerepeltek. A grémium elfogadta a szakmai bíráló bizottság javaslatát, és az alapján döntött a 42 millió forintos keret felosztásáról.

A testület alpolgármesteri, képviselői és bizottsági keretek terhére több alapítvány támogatásáról is döntött.

Újabb pályázatokat írnak ki

Ahogy minden évben, úgy 2024-ben is pályázatot ír ki az önkormányzat nyugdíjas, illetve polgárőr szervezetek támogatására. A pályázatok tartalmát a képviselők elfogadták, így azok a következő napokban megjelennek a város hivatalos oldalán. A városban működő nyugdíjas szervezetek működése, tevékenysége és programjaik támogatására 2,5 millió forint áll rendelkezésre, míg a polgárőr szervezetek 6 millió forintos keretösszegre pályázhatnak. A képviselők elfogadták a környezetvédelmi, egészségügyi és szociális, valamint oktatási tevékenységek támogatására kiírt pályázatokat is.

Már 175 kamera figyel a biztonságunkra

A grémium elfogadta a közterületi térfigyelő rendszerről szóló rendelet módosítását, amely pontosítja a kamerák helyének leírását, és több új kamerával egészíti ki a közterületfigyelő eszközök listáját. Az elfogadott dokumentum tanúsága szerint Gyöngyös közigazgatási területén immár 175 térfigyelő kamera figyel a városlakók biztonságára. A térfigyelő rendszer tizenegy mobilkamerával, és ugyanennyi rendszámfelismerő kamerával egészül ki, és a városrendészet drónt is be tud vetni a közbiztonság javítása érdekében.

Pedagógusbér-fejlesztés

A képviselő-testület egyetértett azzal a javaslattal, hogy azon pedagógusok, akiknek a 2023. novemberi illetményhez viszonyított, már megvalósított bérfejlesztése nem éri el a 25%-os mértéket, 2024. január 1-től kezdődően ezen értékhatárig további bérfejlesztésben részesüljenek. Az intézkedés 22,3 millió forintos ráfordítást igényel az önkormányzattól, ennek fedezete azonban az erre a célra elkülönített költségvetési keretben rendelkezésre áll, köszönhetően annak is, hogy az új pedagógus életpályamodellhez kapcsolódó bérfejlesztésre az önkormányzat 2024-re mintegy 200 millió forintos címzett állami támogatásban részesült.

Megújulhat az Angyalcsárda épülete

A képviselő-testület úgy módosította az önkormányzat TOP Plusz Városfejlesztési Programtervét, hogy abba több más elem mellett beemelte a Pesti út 2. szám alatt lévő, volt Angyalcsárda épületét. A műemlék épület teljes körű felújítás után szociális szolgáltatásoknak adna helyet. A most módosított programtervre a 2021 és 2027 közötti európai uniós költségvetési ciklus támogatásainak igényléséhez van szükség. Ebben a ciklusban Gyöngyös összesen 1,6 milliárd forintos támogatásra számíthat, amit fenntartható városfejlesztési beruházásokra fordíthat az önkormányzat.

Felszámolnák a városi kábeldzsungelt

A képviselő-testület úgy döntött, csatlakozik ahhoz az önkormányzati közösséghez, amely elsősorban követlen európai uniós források bevonásával kívánja elérni a városokban futó légvezetékek földkábelre cseréjét. A légvezetékek ugyanis nem csak rontják a városképet, de az időjárási viszontagságok miatt egyre gyakrabban hibásodnak meg, és okoznak kimaradást a közvilágításban, az áram- vagy internetszolgáltatásban. Az önkormányzatok összefogására azért van szükség, mert a légvezetékek föld alá süllyesztésének költségét önmagában egyetlen település sem tudja kigazdálkodni, több önkormányzat összefogásával azonban ezek a költségek csökkenthetők, ráadásul a közvetlen uniós támogatás elnyerésének is nagyobb az esélye közösen pályázva, mint egyedül.

Elfogadott térítési díjak

A képviselők elfogadták a Gyöngyös Körzete Kistérség Többcélú Társulása által már megtárgyalt, a Kistérségi Humán Szolgáltató Központ által nyújtott szociális és gyermekjóléti szolgáltatások térítési díjait, amelyek április 1-jétől mintegy 9 százalékkal emelkednek. A szolgáltatások térítési díjai az emelést követően is az önköltségi árak alatt maradnak, az igénybe vevők pedig jövedelmük alapján sávos kedvezményekre jogosultak, illetve méltánylást is kérhetnek. Ugyanakkor az eddig ingyenes elérhető szolgáltatások, mint például az idősek nappali ellátása továbbra is térítésmentes marad.

Beszámolók, stratégiák

A képviselők meghallgatták és elfogadták a Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Igazgatóság beszámolóját a város katasztrófavédelmi helyzetéről. Mint a dokumentumból kiderült, Gyöngyös város közigazgatási területén az előző esztendőben kiemelt esemény nem történt, olyan havária esemény nem volt, ami a szokásos tűzoltói beavatkozásokon kívül egyéb katasztrófavédelmi intézkedést igényelt volna. A 48 település védelmét ellátó gyöngyösi kirendeltség 2023-ban összesen 160 alkalommal vonult ki tűzesethez, és 152 műszaki mentést hajtottak végre. Ez megegyezik az előző évek vonulási adatival, a téves jelzések azonban emelkedő tendenciát mutatnak, a 2021-es 67, illetve a 2022-es 80 téves jelzés után 2023-ban 110 téves riasztást regisztrált a katasztrófavédelmi kirendeltség.

A képviselő-testület elfogadta az önkormányzat 2024-es közbeszerzési tervét, Gyöngyös Város Integrált Települési Vízgazdálkodási tervét, valamint az ingatlanhasznosító társaságok beszámolóját és finanszírozási tervét is.

Meghosszabbították a vezérigazgató megbízatását

A képviselő-testület úgy döntött, újabb öt évvel meghosszabbítja a Városgondozási Zrt. vezérigazgatójának megbízatását. Szűcs Viktort 2021-ben pályázati eljárást követően választották meg az önkormányzati tulajdonú társaság vezérigazgatójává, megbízatása 2024. május 30-én lejár. A grémium úgy döntött, a cég kiegyensúlyozott működése érdekében 2029-ig meghosszabbítja a jelenlegi vezérigazgató megbízatását, így május 30-a után is Szűcs Viktor látja el a feladatot.

Új elnökök alapítványok élén

Két alapítvány élére is új elnököt választott a képviselő-testület. Sándor Ferenc, a GYÖNGY Néptáncfesztivál kuratóriumának elnöke, illetve Ombódi András, a Vidróczki Alapítvány elnöke is lemondtak elnöki tisztségükről. A grémium úgy döntött, hogy a GYÖNGY Nemzetközi Néptáncfesztivál Alapítvány kuratóriumi elnökének dr. Szén Gabriellát kéri fel és nevezi ki, aki kezdeményezte, hogy az alapítványt GYÖNGY Nemzetközi Össztáncfesztivál Alapítványnak nevezzék át. A Vidróczki Alapítvány élére Kancsár Szilviát nevezte ki a testület. Sándor Ferenctől Hiesz György polgármester a közelmúltban informális kuratóriumi ülésen köszönt el, megköszönve évtizedes munkáját, és hasonló módon fogja megköszönni Ombódi András munkáját is.

Díszpolgári címekről döntöttek

A márciusi ülésen döntött a képviselő-testület a díszpolgári címmel együtt járó Pro Civitate kitüntetés odaítéléséről. A város legrangosabb elismerését a képviselők döntése értelmében Báryné dr. Gál Edit, a Mátra Múzeum igazgatója, valamint Szilágyi Erzsébet, a Mátra Művelődési Központ volt igazgatója megosztva kapta, az egyének számára odaítélhető másik kitüntetést pedig Hiesz György leköszönő polgármesternek ítélte a testület. A közösségeknek ítélhető díjat a Tomory Gábor Néptánciskola veheti majd át a városnapi ünnepségen.

A testület arról is döntött, hogy a Heves Vármegyei Családokért díjra a Procter & Gamble gyöngyösi gyáregységét terjeszti a Heves Vármegyei Közgyűlés elé.

5/6-242/2024 sz. hirdetmény

5/6-240/2024 sz. hirdetmény

Ingyenesen biztosítja a szünidei étkezést a hátrányos helyzetű gyermekeknek az önkormányzat

A Gyöngyös Városi Önkormányzat – a gyermekvédelmi törvényben foglaltak alapján – a hátrányos és a halmozottan hátrányos helyzetű gyermek részére – ideértve azokat a kiskorúakat is, akik nem rendelkeznek intézményi (bölcsődei, óvodai vagy iskolai tanulói) jogviszonnyal – a déli meleg főétkezést a szülő nyilatkozata alapján a tavaszi szünetben is ingyenesen biztosítja.

A 2024. évi tavaszi szünidei étkeztetést az Önkormányzat 2024. március 28-án (csütörtökön), 2024. április 2-án (kedden), 2024. április 3-án (szerdán), 2024. április 4-én (csütörtökön) és 2024. április 5-én (pénteken) a Gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium étkezőjében szervezi meg. (3200 Gyöngyös, Kossuth L. utca 33., bejárat a Kármán József utca felől.)

Amennyiben az Ön gyermeke is jogosult az ingyenes szünidei gyermekétkeztetésre, de nyilatkozatát korábban még nem adta le, akkor kérjük, keresse a Gyöngyösi Közös Önkormányzati Hivatal Közigazgatási- és Intézményirányítási Igazgatóság intézményi referensét a 37/510-330-as telefonszámon vagy az etkeztetes@gyongyosph.hu e-mailcímen, aki segítséget nyújt Önnek.

Felhívás óvodai beíratásra

A Gyöngyösi Közös Önkormányzati Hivatal Közigazgatási és Intézményirányítási Igazgatósága tájékoztatja a város lakosságát, hogy a 2024/2025. nevelési évre az önkormányzati tagóvodákban a beíratás időpontja:

2024. április 24. (szerda) és április 25. (csütörtök) 08:00 – 17:00 óra.

Az óvodai felvétel jelentkezés alapján történik.

A gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a harmadik életévét betölti, a nevelési év kezdő napjától legalább napi négy órában óvodai foglalkozáson vesz részt.

A gyermeket elsősorban abba az óvodába kell felvenni, amelynek körzetében lakik, illetőleg szülője dolgozik. A felvételről az óvoda vezetője dönt a jogszabályi előírások és az Óvodai Felvételi Szabályzat alapján. Amennyiben a szülő nem a körzetében lévő tagóvodába kívánja gyermekét járatni, a beíratás alkalmával – Gyöngyös Város Óvodái igazgatójának címezve – írásbeli kérelmet kell benyújtania a tagóvoda igazgatójának.

Az intézmény igazgatója az óvodai felvételi kérelem elbírálásáról – a döntést megalapozó indokolással, a fellebbezésre vonatkozó tájékoztatással – írásban értesíti a szülőt. Az értesítés határideje legkésőbb a beiratkozásra kiírt utolsó határnapot követő huszonegyedik munkanap.

Szükséges okiratok:

A szülő – tárgyév április 15. napjáig benyújtott – kérelme alapján a gyermek jogos érdekét szem előtt tartva, annak az évnek az augusztus 31. napjáig, amelyben a gyermek a negyedik életévét betölti, a Heves Vármegyei Kormányhivatal Gyöngyösi Járási Hivatala felmentheti az óvodai foglalkozáson való részvétel alól, ha a gyermek családi körülményei, sajátos helyzete indokolja.

Az Óvodai Felvételi Szabályzat és a felvételi körzethatárok leírása elérhető az óvodákban, illetve letölthető a www.gyongyosovik.hu honlapról.

Gyöngyös, 2024. 03. 25.

Gyöngyösi Közös Önkormányzati Hivatal
Közigazgatási és Intézményirányítási Igazgatósága

Az óvodai körzetek listáját a letölthető dokumentumban találja:

5/6-237/2024 sz. hirdetmény

5/6-236/2024 sz. hirdetmény

5/6-235/2024 sz. hirdetmény

5/6-234/2024 sz. hirdetmény

Műemlékek felújítását támogatja az önkormányzat

A gyöngyösi önkormányzat minden évben pályázatot hirdet a város közigazgatási területén lévő helyi vagy műemléki védelem alatt álló épületek felújításának támogatására. Sikeres pályázat esetén a költségeknek akár az ötven százalékát is átvállalhatja az önkormányzat.

Akár 50 %-os támogatást is kaphat a gyöngyösi önkormányzattól műemléki vagy helyi védelem alatt álló épületének felújításához. A felújítási támogatás pályázat útján, vissza nem térítendő támogatás, vagy kamatmentes kölcsö9n formájában igényelhető, összege általános esetben a teljes kivitelezési költség 30 százaléka lehet, lakóingatlan, illetve közhasznú szervezetek, valamint egyházak tulajdonában lévő, ingatlan esetében a teljes kivitelezési költség 50 %-át is elérheti.

Az értékek fenntartásának, felújításának támogatásáról szóló pályázati felhívás már megjelent a város internetes oldalán, a pályázat benyújtásához szükséges adatlap és mellékletek is ott érhetők el.

Pályázati felhívás védett értékek felújításának támogatására

A Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testülete Településfejlesztési és Településüzemeltetési Bizottsága a 2024. évre pályázatot hirdet a Gyöngyös város közigazgatási területén lévő helyi jelentőségű védett értékek, továbbá országos műemléki védelem alatt álló értékek fenntartásának, felújításának támogatására.

1. A pályázat célja

A pályázat célja a Gyöngyös város közigazgatási területén lévő, helyi védelem alatt álló, vagy városképi jelentőségű ingatlanok, feszületek, helyi védett sírok fenntartásának, felújításának, a helyi védett természeti értékek kezelésének, továbbá az országos műemléki védelem alatt álló értékek felújításának önkormányzati támogatása.

A védett értékek jegyzéke megtalálható a kapcsolódó dokumentumok között.

2. A pályázók köre

A támogatást az 1. pontban felsorolt védett értékek tulajdonosa (közös tulajdon esetén a társtulajdonos hozzájárulásával), használója (a tulajdonos hozzájárulásával) igényelheti.

3. A támogatás módja

A védett értékek fenntartásának, felújításának önkormányzati támogatása vissza nem térítendő és/vagy visszatérítendő támogatás (kamatmentes kölcsön) formájában igényelhető.

A támogatás együttes mértéke nem haladhatja meg

4. A pályázat benyújtásának módja és határideje

A támogatás pályázat útján igényelhető, melyet a Főépítészhez kell benyújtani (Gyöngyösi Közös Önkormányzati Hivatal – Polgármesteri Kabinet 3200 Gyöngyös, Fő tér 13. I. emelet 38. sz. iroda – Németi László főépítész). A pályázatok benyújtása tárgyév október 31-ig folyamatosan történhet.

5. A pályázat kötelező mellékletei

6. A pályázat elbírálása

A Gyöngyös Városi Önkormányzat 2024. évi költségvetésében a helyi jelentőségű értékek fenntartásának támogatására 5 millió Ft összegű keret biztosított. A keret felhasználására a Főépítész tesz javaslatot, az önkormányzati támogatás mértékéről a Képviselő-testület Településfejlesztési és Településüzemeltetési Bizottsága dönt. Támogatás még el nem végzett munkálatokra ítélhető meg!

Az elbírálásnál előnyben részesül:

7. Értesítés a pályázati döntésről

A Településfejlesztési és Településüzemeltetési Bizottság által meghozott döntésről a Főépítész 3 munkanapon belül postai úton küldött levélben értesíti a pályázókat.

A támogatást elnyert pályázókkal a Polgármester támogatási szerződést köt, mely tartalmazza a támogatás nyertesének azonosító adatait, a támogatási döntésről szóló határozat számát, a támogatás összegét, felhasználásának feltételeit és határidejét, a munkálatok szakszerűségére és műszaki ellenőrzésére vonatkozó szabályokat, az elvégzett munka átvételének módját, valamint a felmerült költségekről szóló számlák kollaudálásának menetét.

8. A támogatás folyósítása

A támogatás abban az esetben folyósítható, ha a pályázatban szereplő támogatott munkálatok elkészültek. Ütemekre bontható, műszakilag elkülöníthető támogatott munkálatok esetén indokolt esetben a támogatás – a szerződésben rögzített módon – legfeljebb két ütemben folyósítható.

A pályázat megvalósulásának műszaki tartalmára vonatkozó ellenőrzési feladatokat a Városfejlesztési és Városüzemeltetési Igazgatóság végzi. A munkálatok befejezésekor a műszaki ellenőr nyilatkozik a munka elkészültéről, és igazolja a támogatás célnak megfelelő felhasználását.

A felújítási, illetve karbantartási munka megítélése szempontjából a számvitelről szóló törvény rendelkezései az irányadók

A védelem módjának részletes előírásait, továbbá a pályázattal kapcsolatos egyéb tudnivalókat a Gyöngyös város településképe védelméről szóló 16/2018. (III.29.) önkormányzati rendelet tartalmazza.

A pályázattal kapcsolatban további felvilágosítást nyújt Kiss Ágnes építész (Gyöngyösi Közös Önkormányzati Hivatal Polgármesteri Kabinet 3200 Gyöngyös, Fő tér 13. I. emelet 38. sz. iroda. Telefon: 37/510-314, email: kiss.agnes@gyongyosph.hu ).

Gyöngyös, 2024. március 18.

Gyöngyös Város Önkormányzat Képviselő-testületének
Településfejlesztési és Településüzemeltetési Bizottsága

Ajánlattételi felhívás föld elszállítására

Gyöngyös idén is csatlakozik a Föld órájához

Gyöngyös minden évben csatlakozik a világ egyik legnagyobb környezetvédelmi akciójához, a Föld órájához, egy órára idén is elsötétül majd a Fő tér. A dísz- és közvilágítást szombaton este kapcsolják le.

A Föld órája továbbra is az egyik legsikeresebb világméretű akció, melyről évről évre egyre többen értesülnek, és melyhez egyre többen csatlakoznak. Célja a figyelemfelhívás a környezetszennyezés, a túlfogyasztás és a természet túlzott kizsákmányolása okozta problémákra, a felelősségvállalás szükségességére, arra, hogy mindannyian tudunk tenni a fenntartható jövő érdekében.

Az akció keretében világszerte lekapcsolják egy órára a fölösleges világítást, a mozgalom célja azonban messze túlmutat az egyórás energiamegtakarításon. A villanyoltás szimbolikus cselekedet, figyelemfelhívás a klímaváltozás egyre érzékelhetőbb hatásaira, a véges természeti erőforrásokra, arra, hogy mindennapi szokásainkkal tevékeny részesei vagyunk a globális folyamatoknak, és a bolygó jövője iránti felelősség mindannyiunké.

Gyöngyös városa idén is csatlakozott a jelképes, közös villanyoltáshoz, mivel egyetért annak céljaival, és felelősséget érez szűkebb és tágabb környezetünk, a fenntartható jövő iránt. 2024. március 23-án, szombaton 20:30 és 21:30 között kialszik a Fő tér dísz- és közvilágítása.

A Föld órája akció hazai szervezője a WWF Magyarország. Az akciót támogatók a https://foldoraja.hu weboldalon tudnak regisztrálni. Arra buzdítunk minden gyöngyösi lakost, közösséget és vállalkozást, hogy cselekedeteivel, tevékenységével ne csak egy órában, de minden nap tudatosan óvja bolygónkat.
A WWF Magyarország mindenkit egyéni vállalásra is buzdít: március 23-án merülj el egy olyan tevékenységben, amiből úgy töltekezel, hogy közben nem terheled a környezetedet – legyen szó fenntartható főzésről, kreatív alkotásról, testmozgásról vagy baráti összejövetelről.

5/6-225/2024 sz. hirdetmény

Ajánlattételi felhívás útburkolati jelek festésére

5/6-224/2024 sz. hirdetmény