3 °C

 
 
Testvérvárosi megállapodást kötött Gyöngyös és a kínai Luohe

Testvérvárosi megállapodást kötött Gyöngyös önkormányzata a kínai Luohe városával. Az együttműködést főként gazdasági, oktatási és turisztikai területen szeretnék érvényesíteni a felek.

Gyöngyösi Újság 2019 augusztus

A Gyöngyösi Újság 2019 augusztusi száma online is elérhető.

Szent István iránytűt adott a kezünkbe

A Szent Bertalan-templomban kezdődött, majd a Fő téri szabadtéri színpadon folytatódott a Szent István-napi városi ünnepség Gyöngyösön. Az új kenyér megáldását követően egész napos programsorozattal és tűzijátékkal várják az ünneplőket.

Ünnepeljünk együtt augusztus 20-án!

Egész napos programsorozattal, koncertekkel, tűzijátékkal várja az ünneplőket Gyöngyös önkormányzata augusztus 20-án a Fő téren.

Permeteznek

A gesztenye- és platánfák permetezését végzik Gyöngyösön augusztus 16-a és 18-a között.

Bővebben
24/2019.(VI.28.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2019. június 27-i ülésén rendeletet alkotott a PARKOLÁSRÓL szóló 4/2007.(II.19.) önkormányzati rendelet módosításáról.

23/2019.(VI.28.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2019. június 27-i ülésén rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA 2019. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

22/2019.(V.31.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2019. május 30-ai ülésén rendeletet alkotott a Gyöngyös Város Építési Szabályzatáról szóló 3/2007.(II.19.) önkormányzati rendelet módosításáról.

21/2019.(V.31.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2019. május 30-i ülésén rendeletet alkotott AZ ÖNKORMÁNYZAT ÉS INTÉZMÉNYEI 2018. ÉVI PÉNZMARADVÁNYÁRÓL.

20/2019.(V.31.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2019. május 30-i ülésén rendeletet alkotott a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

Bővebben

Magyar Kultúra Napja: a zenészek ünnepe

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2015.01.23. péntek
 
Utoljára módosítva: 2015-01-25 11:11
 
 

Bezár
Cikk küldés
 
 

A Muzsikus Céh Vegyeskar, valamint Butykáné Bágyi Judit vehette át 2015-ben a Gyöngyös Város Kultúrájáért kitüntetést.

 
 

A rangos városi kitüntetést olyan személyeknek és csoportoknak ítéli oda a képviselő-testület, akik sokat tettek Gyöngyös kulturális életének gazdagításáért. A 2015-ben kitüntetettekre is igaz ez a feltétel, hiszen a kórus és a zongorapedagógus egyaránt meghatározó szereplője Gyöngyös zenei életének.

A kultúra-napi ünnepségen dr. Ördög István, a kulturális bizottság elnöke saját életútján keresztül mutatta be, hogy egy a művészeteket és a hagyományokat kedvelő ember miképp kötődik ezer szállal a kultúrához. Úgy vélte, Gyöngyös hagyományai igen gazdagok, s az e hagyományok ápolásában és átörökítésében munkálkodókat vitathatatlan elismerés illeti.

Szólt arról is: egyes vélekedések szerint a kultúra az a terület, ahol kis (anyagi) befektetéssel nagy eredményeket lehet elérni, s ez Gyöngyösön is igaz, hiszen az önkormányzat évente csupán néhány millió forinttal tudja támogatni a városi pályázatokon támogatást remélő pályázókat, akik évente százas nagyságrendben kérnek segítséget működésükhöz. Reményét fejezte ki, hogy szándékaiknak megfelelően a város emelni tudja majd a támogatási keretet.

Az életrajzi adatokkal tarkított, így némiképp rendhagyó köszöntő után Hiesz György polgármester adta át a kitüntetéseket.

Butykáné Bágyi Judit az elismerést megköszönve hálásan szólt kollégáiról, tanítványairól és családjáról, hiszen – mint fogalmazott - ők mindannyian hozzájárultak szakmai és emberi gyarapodásához.

Mint mondta, tanára, pályatársai és tanítványai révén három generációnak tartozik köszönettel, s úgy vélte: a zenepedagógusi munka és az aktív muzsikálás együtt teszi teljessé életét. Végezetül megjegyezte: külön öröm számára, hogy 2015-ben a magyar kultúra ünnepe Gyöngyösön egyúttal a zene, a zenészek ünnepévé is vált, hiszen mindkét kitüntetett a zenei élet területén alkot.

A Muzsikus Céh Vegyeskar kitüntetését a karvezető, Zeke Katalin vette át, aki elsőként a kórus alapítójának és évtizedekig vezetőjének, Holló Erzsébetnek mondott köszönetet. Nem csupán méltatta elődjét, de ki is szólította maga mellé, hogy ezzel is nyomatékosítsa: az érdem közös.

A kitüntetések átadása után Hiesz György mondott pohárköszöntőt, melyben Gyöngyös kulturális életének gazdagságát méltatta. Hangsúlyozta azt is: a kultúra közösségteremtő erejének jó példája Gyöngyös. A gazdag és színes kulturális élet, a művészeti csoportok, közösségek aktív működése meglátása szerint komoly szerepet játszik abban, hogy a mai olykor viharos, de mindenképp ellentétekkel terhelt mindennapokban méltán szokás a béke és a nyugalom szigeteként említeni Gyöngyöst. Elvégre „nem lehet acsarkodva énekelni, vagy görcsben táncolni”- világította meg mondandója lényegét a polgármester.

 

A nap zárásaként további bölcsességeken elmélkedhettek mindazok, akik a Füveskönyvek című előadást megtekintették. A Márai Sándor, Weöres Sándor és Hamvas Béla írásaiból készült Füveskönyvek - Az élet nagy kérdései című felolvasószínházi előadás a XX. század három nagy irodalmi géniuszának bölcseleteibe nyújtott bepillantást Dunai Tamás színművész, Binder Károly zongoraművész és Barkóczi Beáta táncos segítségével.

 

Magyar Kultúra Napja

 
42 kép
Dátum: 2015-01-23 12:47:00
 


Közösségi funkciók