3 °C

 
 
1/2021. (I.10.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. január 10-én rendeletet alkotott A VESZÉLYHELYZET IDEJÉN ALKALMAZANDÓ VÉDELMI INTÉZKEDÉSEK ALKALMAZHATÓSÁGÁNAK MEGHOSSZABBÍTÁTÁRÓL.

40/2020.(XII.18.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2020. december 18-án rendeletet alkotott EGYES, TEMETKEZÉSSEL ÖSSZEFÜGGŐ ÖNKORMÁNYZATI RENDELETEK MÓDOSÍTÁSÁRÓL.

39/2020.(XII.17.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2020. december 17-én rendeletet alkotott A SZEMÉLYES GONDOSKODÁST NYÚJTÓ SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL SZÓLÓ 21/2011.(VI.30.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET MÓDOSÍTÁSÁRÓL.

Közlemény

A Kőkút úti telephely környezetvédelmi felülvizsgálati eljárása keretében történő közmeghallgatásról.

37/2020.(XII.4.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2020. december 4-én rendeletet alkotott A HELYI ADÓKRÓL SZÓLÓ 27/2010. (XII.16.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET MÓDOSÍTÁSÁRÓL.

Bővebben


Emléktábla tiszteleg a Világ Igaza előtt

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2014.12.09. kedd
 
Utoljára módosítva: 2014-12-09 15:11
 
Szerző: Suha Péter
 
 

Bezár
Cikk küldés
 
 

Ferenczfalvi Kálmán egykori otthonánál avattak emléktáblát a vészkorszak hőse tiszteletére.

 
 

Nem vagyok én hős, csupán megmaradtam annak, ami voltam - idézte Horváth László történész Ferenczfalvi Kálmán mondatát. Gyöngyös díszpolgára, akit a Világ Igazai közé választottak, közismert szerénységgel beszélt mindig is arról, ahogyan legalább kétezer embert mentett meg a II. világháború idején a biztos pusztulástól.

Emléktábla-avatás Ferenczfalvi Kálmán tiszteletére

 
10 kép
Dátum: 2014-12-09 13:01:00
 

A táblaavató ünnepség szónokai - Nasinszky Péter, a Gyöngyösi Hit Gyülekezete lelkésze, Hiesz György polgármester és Horváth László történész - egyaránt méltatták Ferenczfalvi Kálmán bátorságát, emberségét, tisztességét és szerénységét. Egyöntetűen úgy vélekedtek: a vészkorszak hőse példakép lehet minden ember számára. Mint fogalmaztak: bárhogy tiltakozott is a jelző ellen, mégiscsak hős volt Kálmán bácsi, s hősiessége épp abban mutatkozott meg, hogy \"ember tudott maradni az embertelenségben.\"

Horváth László Kálmán bácsihoz is intézte szavait, felemlegetve, hogy milyen derűvel szemlélte, amikor háza falára - ahol most már emléktábla van - rendre Dávid-csillagokat firkáltak...

- Én jobban szégyelltem, mint Te, hogy a díszpolgári címet az akkori képviselő-testület nem egybehangzó igennel ítélte meg neked - szólt Horváth László \"Kálmán bácsihoz\", feltéve azt a kérdést is: vajon akkor mire gondolt az a három képviselő, amelyik nem támogatta az indítványt, s ma vajon egyáltalán \"átmenne-e\" egy olyan előterjesztés, amelyik több ezer zsidó életének megmentőjét hivatott elismerni.

Ferenczfalvi Kálmánnak immár nem csak Izraelben, Kanadában, az USA-ban, Ausztráliában, de Gyöngyösön is emléktábla őrzi a nevét. Azt a nevet, amely egy véletlen folytán került napvilágra, hiszen Kálmán bácsi még a családjának sem mesélt embermentő akcióiról.

De az igazság végül csak kiderült: egy kiváló ember élt közöttünk, Gyöngyösön, a Puky Árpád utcában.


Közösségi funkciók