3 °C

 
 
Átvették megbízóleveleiket a képviselők és a polgármester

A városháza dísztermében hétfőn átvették megbízóleveleiket a választás nyertesei.

Új gépjárművel a fogyatékosok esélyegyenlőségéért

Új járművet szerzett be Gyöngyös Körzete Kistérség Többcélú Társulása a fogyatékkal élő gyermekek és felnőttek szállítását végző támogató szolgálat számára.

Szúnyogot irtanak

Szúnyoggyérítést végeznek 2019. október 17-én, csütörtökön, eső esetén október 18-án, pénteken 18 és 22 óra között Gyöngyösön, a Procter & Gamble gyáregységében, a Jedlik Ányos utca 4. szám alatt.

Érseki áldás az új toronysisakokra

Ünnepi szentmise keretében áldotta meg Dr. Ternyák Csaba egri érsek a Szent Bertalan-templom új toronysisakjait hétfő délután.

A szavaztok mintegy 47 százalékával a várost eddig is vezető Hiesz György nyerte a vasárnapi polgármester-választást Gyöngyösön. A képviselő-testületben az ellenzéki összefogás jelöltjei kerültek többségbe.

Bővebben
31/2019.(IX.20.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2019. szeptember 19-i ülésén rendeletet alkotott Gyöngyös Város Építési Szabályzatáról szóló 3/2007.(II.19.) önkormányzati rendelet módosításáról.

30/2019.(IX.20.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2019. szeptember 19-i ülésén rendeletet alkotott a helyi kitüntetések alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 7/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

29/2019.(IX.20.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2019. szeptember 19-i ülésén rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA 2019. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

28/2019.(IX.20.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2019. szeptember 19-i ülésén rendeletet alkotott az egészségügyi alapellátás körzeteiről szóló 39/2016.(XII.16.) önkormányzati rendelet módosításáról.

27/2019.(IX.20.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2019. szeptember 19-i ülésén rendeletet alkotott A FELSŐOKTATÁSI TANULMÁNYI ÖSZTÖNDÍJ-TÁMOGATÁSRÓL szóló 4/2017.(II.24.) önkormányzati rendelet módosításáról.

Bővebben

Emléktábla tiszteleg a Világ Igaza előtt

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2014.12.09. kedd
 
Utoljára módosítva: 2014-12-09 15:11
 
Szerző: Suha Péter
 
 

Bezár
Cikk küldés
 
 

Ferenczfalvi Kálmán egykori otthonánál avattak emléktáblát a vészkorszak hőse tiszteletére.

 
 

Nem vagyok én hős, csupán megmaradtam annak, ami voltam - idézte Horváth László történész Ferenczfalvi Kálmán mondatát. Gyöngyös díszpolgára, akit a Világ Igazai közé választottak, közismert szerénységgel beszélt mindig is arról, ahogyan legalább kétezer embert mentett meg a II. világháború idején a biztos pusztulástól.

Emléktábla-avatás Ferenczfalvi Kálmán tiszteletére

 
10 kép
Dátum: 2014-12-09 13:01:00
 

A táblaavató ünnepség szónokai - Nasinszky Péter, a Gyöngyösi Hit Gyülekezete lelkésze, Hiesz György polgármester és Horváth László történész - egyaránt méltatták Ferenczfalvi Kálmán bátorságát, emberségét, tisztességét és szerénységét. Egyöntetűen úgy vélekedtek: a vészkorszak hőse példakép lehet minden ember számára. Mint fogalmaztak: bárhogy tiltakozott is a jelző ellen, mégiscsak hős volt Kálmán bácsi, s hősiessége épp abban mutatkozott meg, hogy \"ember tudott maradni az embertelenségben.\"

Horváth László Kálmán bácsihoz is intézte szavait, felemlegetve, hogy milyen derűvel szemlélte, amikor háza falára - ahol most már emléktábla van - rendre Dávid-csillagokat firkáltak...

- Én jobban szégyelltem, mint Te, hogy a díszpolgári címet az akkori képviselő-testület nem egybehangzó igennel ítélte meg neked - szólt Horváth László \"Kálmán bácsihoz\", feltéve azt a kérdést is: vajon akkor mire gondolt az a három képviselő, amelyik nem támogatta az indítványt, s ma vajon egyáltalán \"átmenne-e\" egy olyan előterjesztés, amelyik több ezer zsidó életének megmentőjét hivatott elismerni.

Ferenczfalvi Kálmánnak immár nem csak Izraelben, Kanadában, az USA-ban, Ausztráliában, de Gyöngyösön is emléktábla őrzi a nevét. Azt a nevet, amely egy véletlen folytán került napvilágra, hiszen Kálmán bácsi még a családjának sem mesélt embermentő akcióiról.

De az igazság végül csak kiderült: egy kiváló ember élt közöttünk, Gyöngyösön, a Puky Árpád utcában.


Közösségi funkciók