3 °C

 
 
15/2020.(V.27.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2020. május 27-én rendeletet alkotott A HELYI KITÜNTETÉSEK ALAPÍTÁSÁRÓL ÉS ADOMÁNYOZÁSÁNAK RENDJÉRŐL SZÓLÓ 7/2015.(II.27.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET MÓDOSÍTÁSÁRÓL.

14/2020.(V.7.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2020. május 7-én rendeletet alkotott A PIACOK VESZÉLYHELYZETTEL ÖSSZEFÜGGŐ LÁTOGATÁSI RENDJÉRŐL

13/2020.(IV.30.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2020. április 30-án rendeletet alkotott A GYERMEKJÓLÉTI ALAPELLÁTÁSOKRÓL, VALAMINT A GYERMEKÉTKEZTETÉS INTÉZMÉNYI TÉRÍTÉSI DÍJÁRÓL.

12/2020.(IV.24.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2020. április 24-én rendeletet alkotott A HÉTVÉGÉRE VONATKOZÓ KIJÁRÁSI KORLÁTOZÁSSAL ÖSSZEFÜGGŐ RENDKÍVÜLI INTÉZKEDÉSEKRŐL.

11/2020.(IV.17.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2020. április 17-én rendeletet alkotott A HÉTVÉGÉRE VONATKOZÓ KIJÁRÁSI KORLÁTOZÁSSAL ÖSSZEFÜGGŐ RENDKÍVÜLI INTÉZKEDÉSEKRŐL.

BővebbenMagyar Tudomány Ünnepe a Károly Róbert Főiskolán

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2014.11.14. péntek
 
 
 

Bezár
Cikk küldés
 
 

A Magyar Tudomány Ünnepe országos rendezvénysorozat részeként a Károly Róbert Főiskola „Fenntarthatósági kihívások” címmel tudományos ülést rendezett.

 

A Magyar Tudományos Akadémia által 11 éve elindított rendezvénysorozat 2014-ben a messze látó tudományról szól, azokról a kutatásokról, amelyek révén a tudomány művelői felelős válaszokat adhatnak a jövőnek.

A magyar tudomány ünnepéről az MTA már 1997 óta megemlékezik, hivatalosan azonban 2003 óta ünnepeljük minden év november 3-án, azon a napon, melyen 1825-ben Széchenyi István birtokainak egy évi jövedelmét felajánlotta a Magyar Tudós Társaság megalapítására, és ezzel lehetővé tette a Magyar Tudományos Akadémia megalapítását.

A Károly Róbert Főiskola ehhez az országos programsorozathoz csatlakozott idén is. Az elhangzó előadások középpontjában a térség, és annak jövőbeni fejlődését meghatározó, a fenntarthatósági kihívásokra választ adó, és nem utolsósorban munkahelyteremtő innovációk álltak.

Az eseményhez kapcsolódott az „Akikre büszkék vagyunk - fiatal kutatóink\" kiállítás is, melynek célja azon jelenlegi és volt hallgatók bemutatása, akik a Főiskolán folyó kutatási tevékenységekbe bekapcsolódva, munkájukkal segítették a tudományos eredmények megszületését, felhasználását.

A program ennek a kiállításnak a megnyitásával kezdődött, ahol Helgertné Dr. Szabó Ilonának, a Főiskola rektorának nyitóbeszéde hangzott el. Ezt követően mondott köszöntőt Prof. Dr. Roósz András, az MTA rendes tagja, a Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Területi Bizottságának elnöke. Az előadások sorát az Einstein Teleszkóp - Gyöngyös a tudás kapujában címmel Prof. Dr. Csörgő Tamás, az MTA doktora, kutatóprofesszor nyitotta meg, annak a mintegy 1 milliárd euro nagyságrendű, gravitációs hullám detektor fejlesztési projektnek a bemutatásával, melynek egyik lehetséges helyszíne a Mátra, és amely beruházás valamint az arra épülő világszínvonalú kutatás megvalósulása jelentős hatást gyakorolhat a térségünk fejlődésére. Ezt követően Prof. Dr. Dinya László, a Főiskola egyetemi tanára A térség fenntartható fejlődését szolgáló innovációk című előadását hallgathatták meg az érdeklődők, mely bemutatta azokat a jó gyakorlatokat, melyeket a Károly Róbert Főiskola fenntartható innovációt célzó tevékenysége érdekében kidolgozott. Orosz Zoltán, a Mátrai Erőmű Zrt. osztályvezetője A Mátrai Erőmű Zrt. stratégiai jelentősége térségünk jövőbeni fejlődésében címmel tartott előadást, majd Dr. Tégla Zsolt, a Főiskola docense Kulcsfontosságú energiaforrások a zöldséghajtatásban címmel ismertette, hogy a hajtatott zöldségtermesztés versenyképességét jelentősen befolyásoló energiafelhasználás hogyan biztosítható fenntartható módon.

A rendezvény elismerő oklevelek és tudományos elismerések átadásával ért véget. Átadták a Zöld Magyarországért Díjat és ismertették az aznap megrendezett Tudományos Diákköri Konferencia eredményeit is.


Közösségi funkciók