3 °C

 
 
6/2020.(II.21.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. február 20-i ülésén rendeletet alkotott a PARKOLÁSRÓL szóló 4/2007.(II.19.) önkormányzati rendelet módosításáról.

5/2020.(II.21.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. február 20-i ülésén rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013. (II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

4/2020. (II.21.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. február 20-i ülésén rendeletet alkotott a KÖZTERÜLETEK RENDELTETÉSTŐL ELTÉRŐ HASZNÁLATÁRÓL szóló 25/2000. (IX. 20.) önkormányzati rendelet módosításáról.

3/2020.(II.21.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. február 20-i ülésén rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

2/2020.(II.21.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. február 20-i ülésén rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2019. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

BővebbenHolokauszt-megemlékezés a zsidótemetőben

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2014.06.16. hétfő
 
 
 

Bezár
Cikk küldés
 
 

Csaknem kétezer gyöngyösi zsidót deportáltak 1944. június 8-án a szögesdrótokkal körbekerített gettóból. Rájuk, az áldozatokra és a túlélőkre emlékeztek vasárnap a gyöngyösi zsidótemetőben.

 

- A gyöngyösi zsidóság hajdan nagy létszámú, a város történetében, kereskedelmében, kultúrájában, arculatában jelentős szerepet betöltő csoport volt. Az „intézményesített gyűlölet\" elpusztította zömüket 1944-ben. Ezeknek a polgártársainknak tartozunk annyival, hogy soha nem feledjük őket, hogy soha nem felejtjük a holokausztot, hogy személyes példaadással őrizzük hitünket, adjuk tovább gyermekeinknek – mondta a megemlékezésen Radnóti Zoltán rabbi.

Gyöngyösön áll a második legnagyobb vidéki zsinagóga, s ha sikerül az épületet a város életébe integrálni, azt hitéletre, múzeumi–, kulturális célokra használni, akkor Gyöngyös nagy lépést tesz az együttélés követendő útján - fogalmazott a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségét irányító Heisler András.

A rendezvényt civil összefogásban szervezték. Weisz Péter, a gyöngyösi kórház főigazgatója, a MAZSIHISZ elnöki tanácsadója jelentős szerepet vállalt a szervezésben: javaslata alapján a megemlékezésen beszédet mondott Radnóti Zoltán rabbi mellett a katolikus egyház részéről Juhász Ferenc kanonok-plébános, illetve Kenyeressy Károly református lelkész is. A Hit Gyülekezete és az Üdvhadsereg képviselői is részt vettek az eseményen, amelyen a város önkormányzatát Bozsik István alpolgármester képviselte.


Közösségi funkciók