3 °C

 
 
Kik legyenek az év sportolói?

Gyöngyös Város Önkormányzata várja a felterjesztéseket az Év Sportolói és az Év Sportszakembere kitüntetésekre. A javaslatokat december 5-ig lehet eljuttatni a városházára.

Minden daganatos betegnek hasznos lehet a gyógytorna

A prosztatarákból való gyógyulás esélyét adó műtét vagy sugárkezelés és a korszerű gyógyszeres terápiák mellett a rendszeresen végzett testmozgás és a gyógytorna is hozzá tud járulni a felépüléshez, mégis kevesen élnek vele – hangzott el Gyöngyösön, a prosztatarákos betegeket segítő 10 Ezer Lépés Program Heves megyei állomásán.

Vezetőváltás a Gyöngyösi Várostérség Fejlesztő Kft. élén

Személyi kérdésekről is döntött megalakulását követő első ülésén a gyöngyösi képviselő-testület, amely órákig tárgyalta a kerékpárút ügyét, döntött az Üdülősor utca felújításának befejezéséről, útfelújításokról és kitüntetésről is.

Meghosszabbított nyitvatartás és ünnepi ügyelet a temetőkben

A Mindenszentek és Halottak Napja alkalmából a temetők november 1. és 4. között reggel 7-től este 9-ig tartanak nyitva. A temetőket üzemeltető Városgondozási Zrt. több ezer látogatóra számít, így arra kérik őket, hogy tartsák be a temetők rendjét. A mozgáskorlátozott igazolvánnyal rendelkező gépjárművezetőknek pedig szabad bejárást biztosítanak november 1-jén és 2-án 7-től 12 óráig.

Heves megyei összefogás a rák ellen Gyöngyösön

A Magyar Rákellenes Liga egész Heves megyéből várja a résztvevőket az országos 10 Ezer Lépés Program idei Heves megyei rendezvényére: Gyöngyösön szakorvosi és gyógytornász előadás is várja a férfiakat - és a hölgyek részvételére is számítanak.

Bővebben
32/2019.(X.30.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2019. október 30-i ülésén rendeletet alkotott Gyöngyös Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 15/2014.(XI.14.) önkormányzati rendelete módosításáról.

Döntés hirdetményi úton közléséről

A hirdetmény letölthető a kapcsolódó dokumentumok közül.

31/2019.(IX.20.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2019. szeptember 19-i ülésén rendeletet alkotott Gyöngyös Város Építési Szabályzatáról szóló 3/2007.(II.19.) önkormányzati rendelet módosításáról.

30/2019.(IX.20.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2019. szeptember 19-i ülésén rendeletet alkotott a helyi kitüntetések alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 7/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

29/2019.(IX.20.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2019. szeptember 19-i ülésén rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA 2019. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben

Dr. Bartus József Gyöngyös díszpolgára

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2014.06.01. vasárnap
 
Utoljára módosítva: 2014-06-02 09:34
 
 

Bezár
Cikk küldés
 
 

A várossá válásának 680. évfordulóját ünneplő Gyöngyös legújabb díszpolgára dr. Bartus József gyógyszerész.

 
 
Bartus József (b) Faragó László polgármestertől vette át a díszpolgári címet
Fotó: Suha Péter

Neves nap ez a mai nap Gyöngyös és a gyöngyösiek számára, hiszen idén ünnepeljük Gyöngyös várossá válásának 680. évfordulóját – kezdte köszöntőjét a jubileum kapcsán az Orczy-kastélyban megrendezett ünnepségen Faragó László polgármester. Úgy vélte, azzal, hogy 1334-ben Károly Róbert mezővárosi rangot adományozott Gyöngyösnek, a város a Mátravidék legfontosabb települése lett.

 
 

- Egy település életében fontos a múlt, és fontos ismerni közös történelmünket. Életünk során talán nem sokat gondolunk arra, hogy mi magunk is nap mint nap történelmet írunk – hangsúlyozta a polgármester. - Rajtunk múlik, hogy az utánunk következők hogyan emlékeznek majd ránk, a mi jelenünkre. Magunk és Gyöngyös jövőjét úgy kell alakítanunk, hogy néhány emberöltő múlva mi legyünk azok, akikre méltán büszkék lesznek utódaink. A 680 év magáért beszél. Nem ünnepelhetnénk most, ha nem lett volna a jövőbe vetett hit, az összefogás.

 

A városnapi ünnepségen adták át a Pro Civitate díjat. Birtokosa Gyöngyös legrangosabb elismerését tudhatja magáénak, hiszen a kitüntetés egyben díszpolgári címmel is jár. Idén dr. Bartus József nyugalmazott szakgyógyszerész vehette át a díjat Faragó László polgármestertől.

A díjazott a mindennapos kiváló szakmai munka mellett, tudományos cikkek sorával gazdagította a szakmát. Részt vett a magyarországi gyógyvizek újbóli törzskönyvezésében, a gyógyhatású vizek kémiai és minőségi bevizsgálásában és forgalomba hozatalában, valamint az újszerű felhasználhatósági javallatok leírásában elévülhetetlen érdeme van.

 

Dr. Bartus József harminc éven át vezette a gyöngyösi Richter Referencia Patikát, önzetlenül szolgálta és szolgálja ma is a város, valamint a környező települések betegeit.

 

Dr. Bartus József a díjátadó ünnepségen elmondta: mindig a felelősség, a lelkiismeretesség és a betegek segítése vezérelte munkáját. Patikavezetőként eltöltött három évtized alatt mindig arra törekedett, hogy munkatársai is ebben a szellemben dolgozzanak.

- Nagyon megörültem, amikor megtudtam, hogy milyen rangos elismerést kapok a várostól. Soha nem vártam el és nem számítottam ekkora kitüntetésre, s büszkeséggel tölt el, hogy méltónak találtak az elismerésre – összegezte gondolatait a kitüntetett, aki a díszpolgárnak járó aranygyűrű, oklevél és pénzjutalom mellé kedvenc magyar népdalait is megkapta az ünnepségen Gyöngyösi Kiss Anna nótaénekes és Báder Ernő hegedűművész előadásában.

 

A városnapi ünnepségen a korábban díszpolgári címmel jutalmazott dr. Gulyás Zoltán főorvos pohárköszöntőjében meleg szavakkal méltatta kollégáját. Elmondta: díszpolgárnak lenni egyben öröm és felelősség is.

 

- A díszpolgári cím talán a legszebb elismerése annak a munkának, amit egész életünkben elvégeztünk, és általa köztiszteletnek örvendünk helyben vagy akár országosan is. Aki a közösségért él és dolgozik, jól tudja, hogy „amit magadért teszel, az meghal veled, de amit másokért, az örökre megmarad” – hangsúlyozta a főorvos.

A városnap kapcsán idén immár ötödik alkalommal rendezték meg a XIX. századi piacot. A hagyományokhoz híven sokan korhű öltözetben jelentek meg a Fő téri sokadalomban, ahol ebben az évben Gyöngyöstarján volt a díszvendég.

 

- Ha gyüttök, lesztek, ha hoztok, esztek. Jöttünk mert meghívtak, és hoztunk magunkkal jó halászi bort – így mutatkozott be a vásárban a település polgármestere, Szabó Ferenc.

 

A gyöngyöshalásziak sátrában a jó bor mellett házi tojás, tészta, méz és mézeskalács is volt, amit bárki megkóstolhatott vagy megvásárolhatott.

A városnap alkalmat adott arra is, hogy dr. Fejes András, az első magyar paralimpikon, klinikai szakpszichológus Gyöngyösnek ajándékozza sporttörténeti és szakmai relikviáit. A különféle sportversenyeken szerzett érmek, kupák, valamint az orvos által publikált művek a Vachott Sándor Városi Könyvtárban egy hónapon keresztül láthatók. A relikviákból később egy szűkebb tárlatot készítenek, ám annak állandó helye is a könyvtárban lesz.

A városnap a már hagyományos hangversennyel zárul, ami egyben a Gyöngyösi Művészeti Hetek záróakkordja is.

További képgaléria:

Gyöngyös Város Napja - XIX. századi piac

 
37 kép
Dátum: 2014-06-01 14:10:00

A kisbíró kidobolta, a polgármester megnyitotta, az árusok árulták, a díszvendég szórakoztatott, bárki kedvére szórakozhatott, szóval minden a legnagyobb rendben zajlott a 2014-es 19. századi piacon.

 

Városnapi hangverseny

 
48 kép
Dátum: 2014-06-02 09:30:00

Hangverseny a Szent Bertalan-templomban Gyöngyös Város Napja alkalmából, egyúttal a Gyöngyösi Művészeti Hetek záróeseménye.

 


Közösségi funkciók