3 °C

 
 
30/2020.(IX.25.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. szeptember 24-i ülésén rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

29/2020.(IX.25.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. szeptember 24-i ülésén rendeletet alkotott A HELYI KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATOK ELLÁTÁSÁRÓL szóló 5/2017.(II.24.) önkormányzati rendelet módosításáról.

28/2020.(VIII.28.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. augusztus 27-i ülésén rendeletet alkotott A KÖZTERÜLETI TÉRFIGYELŐ RENDSZERRŐL szóló 7/2017.(II.24.) önkormányzati rendelet módosításáról.

27/2020.(VII.17.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. július 16-i ülésén rendeletet alkotott a helyi adókról szóló 27/2010.(XII.16.) önkormányzati rendelet módosításáról.

26/2020.(VII.17.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. július 16-i ülésén rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

Bővebben


Thaiföldi pedagógusok ismerkedtek Gyöngyössel

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2014.05.05. hétfő
 
 
 

Bezár
Cikk küldés
 
 

Tíz thaiföldi pedagógus ismerkedett meg nemrég Gyöngyös oktatási intézményeivel. A délkelet-ázsiai országból érkezett vendégeket a város polgármestere is fogadta, és kiderült, Thaiföldön nem ritka, hogy négy-ötezer diák is jár egy iskolába.

 
 

A thaiföldi pedagógusok, akiknek többsége iskolaigazgató, jutalomútként kapta a magyarországi látogatást. A többéves munkával kiérdemelt utazáson a tanárok saját költségükön, önkéntesként vettek részt az AFS, vagyis a Nemzetközi Csereprogram Alapítvány segítségének köszönhetően. Mint azt Bódi Csaba, az AFS Jászság és Mátraalja csoportjának egyik vezető önkéntese elmondta: a vendégek itt-tartózkodásuk idején gyöngyösi, atkári és jászárokszállási családoknál laktak.

 

Az AFS szervezet idén százéves. A thaiföldi immár ötven, míg a magyar 25 éve működik. A thaiföldiek szeretik Magyarországot, így évente egy csoportot biztosan, de van, hogy kettőt is fogad az alapítványunk – mondta Bódi Csaba.

A thaiföldi pedagógusokat Faragó László, Gyöngyös polgármestere is fogadta, aki kifejezte: külön öröm számára a tanárok vendéglátása és köszöntése, hiszen ő maga is a pedagógusi pályáról érkezett a város élére. Miután bemutatta a vendégeknek a várost, a thai iskoláról, oktatásról beszélgetett a vendégtanárokkal, akik, mint kiderült, mind angolt tanítanak a délkelet-ázsiai országban, ahol a hazaihoz képest jóval nagyobb osztály- és iskolalétszám is. A látogatók többsége olyan oktatási intézményben tanít, ahol négy-ötezer diák tanul, akár ötvenfős létszámú osztályokban. De mint mondták, a nagy lélekszámú tanári kar ellenére igen jó a kollegialitás a tanárok között. Thaiföldön a tanárok többsége tiszti rendfokozattal is rendelkezik, hiszen magas tisztséget töltenek be. A vendégek újdonságként tapasztalták, hogy a hazai osztálytermek falát képekkel díszítik, a gyöngyösiek pedig azt furcsállották, hogy a thai iskolákban késhetnek a diákok, és azon sem botránkozik meg senki, ha az órán elalszanak a gyerekek.

A gyöngyösi városházán tett látogatást megelőzően a vendégek jártak Egerben, Recsken, Parádon, Gyöngyöspatán és a Mátrában. Megismerték a város óvodáit, általános és középiskoláit, valamint ellátogattak a Károly Róbert Főiskolára és a Pátzay János Katolikus Zeneiskolába is. Hazautazásuk előtt még egy ballagási ünnepségnek is részesei lehettek a jászárokszállási gimnáziumban.


Közösségi funkciók