3 °C

 
 
9/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A HELYI ADÓKRÓL SZÓLÓ 27/2010. (XII.16.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET MÓDOSÍTÁSÁRÓL.

8/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A VESZÉLYHELYZET IDEJÉN ALKALMAZANDÓ VÉDELMI INTÉZKEDÉSEKRŐL.

6/2021.(II.4.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 4-én rendeletet alkotott a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

5/2021.(II.4.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 4-én rendeletet alkotott A RENDKÍVÜLI ESEMÉNYEK OKOZTA KÁROK ENYHÍTÉSÉRE SZOLGÁLÓ TÁMOGATÁSRÓL.

7/2021.(II.19.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 19-én rendeletet alkotott A HELYI ADÓKRÓL SZÓLÓ 27/2010. (XII.16.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET MÓDOSÍTÁSÁRÓL.

Bővebben


Ha húsvét, akkor ellenőrzés

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2014.04.09. szerda
 
Utoljára módosítva: 2014-04-11 14:53
 
 

Bezár
Cikk küldés
 
 

A fogyasztóvédelmi hatóság fokozott ellenőrzésekkel készül az ünnepre, és tudatos vásárlásra buzdít.

 

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság az idei évben is fokozott figyelmet fordít arra, hogy a húsvéti ünnepeket megelőző bevásárlások során biztosítsa a vásárlók anyagi biztonságát, elsősorban a megtévesztések és a vásárlói megkárosítások kiszűrésén keresztül - közölte az NFH sajtóközleményében.

A hatóság felhívja a figyelmet arra is, hogy a fogyasztók körültekintően, valóban „tudatos fogyasztóként” járjanak el.

Az NFH ellenőrzései során az árfeltüntetéssel, akciós árakkal kapcsolatos szabályok betartását, a termékek szavatossági idejének megfelelőségét, illetve termékek megnevezésének szabályosságát is vizsgálják. Példaként a csokoládét említik, hiszen \"nem minden csoki, ami annak tűnik, vagy amit annak neveznek\".

Az étcsokoládénak legalább 35% összes kakaó szárazanyagot kell tartalmaznia, ebből legalább 18% a kakaóvaj és legalább 14% a zsírmentes kakaó szárazanyag. Tejcsokoládé esetén legalább 25% összes kakaó szárazanyagot, kell tartalmaznia a csokoládénak.

A sonkák esetében is fontos az árucímke, hiszen a Magyar Élelmiszerkönyv a sonka termékcsoportot három alcsoportra osztja, amelyek közül az elsőbe és a másodikba – a nyers, illetve a hőkezelt sonkák - közé tartozik a húsvétkor fogyasztott sonkák többsége. Nincs olyan szakember, aki belelát a sonkába, kóstolásra pedig sajnos nincs lehetőség, ezért a sonka kiválasztásnál a fogyasztó számára a legfőbb támpontot az árucímke jelenti, amely nemcsak a termék tulajdonságairól, hanem a felhasználás módjáról is eligazítást kell, hogy adjon.

Ha a címke hiányzik, inkább mondjunk le a vásárlásról!

A sonkák címkéjének utalnia kell az állatra (kivéve a sertést), és utalnia kell a testtájra (például comb vagy lapocka) is. Ezen kívül a vásárlókat a választásban segítő címkének tartalmaznia kell az előkészítés módját (darabolt vagy kötözött), fel kell tüntetni a hőkezelés módját (nyers vagy főtt), a pácolás és a füstölés módját, valamint nyers sonkák esetén azt, hogy a termék nyersen és/vagy főzve, illetve sütve fogyasztható - áll az NFH közleményében.

A tojások kapcsán a hatóság arra hívja fel a figyelmet: a tojások darabára mellett fel kell tüntetni a tojás kilónkénti árát is. Az árak összehasonlítása szempontjából erre is érdemes odafigyelni - és természetesen a fogyaszthatósági határidőre is.


Közösségi funkciók