3 °C

 
 
Kik legyenek az év sportolói?

Gyöngyös Város Önkormányzata várja a felterjesztéseket az Év Sportolói és az Év Sportszakembere kitüntetésekre. A javaslatokat december 5-ig lehet eljuttatni a városházára.

Minden daganatos betegnek hasznos lehet a gyógytorna

A prosztatarákból való gyógyulás esélyét adó műtét vagy sugárkezelés és a korszerű gyógyszeres terápiák mellett a rendszeresen végzett testmozgás és a gyógytorna is hozzá tud járulni a felépüléshez, mégis kevesen élnek vele – hangzott el Gyöngyösön, a prosztatarákos betegeket segítő 10 Ezer Lépés Program Heves megyei állomásán.

Vezetőváltás a Gyöngyösi Várostérség Fejlesztő Kft. élén

Személyi kérdésekről is döntött megalakulását követő első ülésén a gyöngyösi képviselő-testület, amely órákig tárgyalta a kerékpárút ügyét, döntött az Üdülősor utca felújításának befejezéséről, útfelújításokról és kitüntetésről is.

Meghosszabbított nyitvatartás és ünnepi ügyelet a temetőkben

A Mindenszentek és Halottak Napja alkalmából a temetők november 1. és 4. között reggel 7-től este 9-ig tartanak nyitva. A temetőket üzemeltető Városgondozási Zrt. több ezer látogatóra számít, így arra kérik őket, hogy tartsák be a temetők rendjét. A mozgáskorlátozott igazolvánnyal rendelkező gépjárművezetőknek pedig szabad bejárást biztosítanak november 1-jén és 2-án 7-től 12 óráig.

Heves megyei összefogás a rák ellen Gyöngyösön

A Magyar Rákellenes Liga egész Heves megyéből várja a résztvevőket az országos 10 Ezer Lépés Program idei Heves megyei rendezvényére: Gyöngyösön szakorvosi és gyógytornász előadás is várja a férfiakat - és a hölgyek részvételére is számítanak.

Bővebben
32/2019.(X.30.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2019. október 30-i ülésén rendeletet alkotott Gyöngyös Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 15/2014.(XI.14.) önkormányzati rendelete módosításáról.

Döntés hirdetményi úton közléséről

A hirdetmény letölthető a kapcsolódó dokumentumok közül.

31/2019.(IX.20.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2019. szeptember 19-i ülésén rendeletet alkotott Gyöngyös Város Építési Szabályzatáról szóló 3/2007.(II.19.) önkormányzati rendelet módosításáról.

30/2019.(IX.20.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2019. szeptember 19-i ülésén rendeletet alkotott a helyi kitüntetések alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 7/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

29/2019.(IX.20.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2019. szeptember 19-i ülésén rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA 2019. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben

Életműdíj a gyöngyösi kutatónak

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2013.11.20. szerda
 
 
   

  Bezár
  Cikk küldés
   
   

  A Magnetec Ungarn Kft. életműdíjjal tüntette ki dr. Csizmadia Elek fizikust.

   

  A Magyar Tudományos Akadémia szeptemberben immár második alkalommal rendezte meg a lágymágneses anyagok nemzetközi konferenciáját Soft Magnetic Materials 21 Conference (SMM 21) címmel. A világ minden tájáról összegyűlt több mint 300 kutató részvételével lezajlott rendezvénysorozat mintegy harminc rangos előadója közül Dr. Csizmadia Elek fizikust életműdíjjal tüntette ki a Magnetec Ungarn.

  A konferencián tartott előadásában a magyar tudós olyan fényképet is bemutatott, amelyen tisztán kivehető az amorf anyag átkristályosodási folyamata. A világon neki sikerült ezt elsőként megörökítenie pont akkor, amikor a folyamat során a fém egy pillanatra túlhűtött folyadék állapotba kerül.

  Dr. Csizmadia Elek. Meghatározó szerepet töltött be a Magnetec Ungarn Kft. életében

  Számos további tudományos eredménye mellett Dr. Csizmadia Elek nevéhez fűződik az első magyar műhold iránystabilizációs rendszer bizonyos részeinek kifejlesztése és elkészítése is. Ugyanis, ha a világűrben forgásban van egy műhold, nem lehetséges rádiókapcsolatot teremteni vele. Ezt általában lendkerekekkel és segédrakétákkal küszöbölik ki, ami azonban rengeteg plusz súly fellövését igényli a világűrbe igen borsos áron. A magyar kutató a napelemeket tartó keretet egy nagyon könnyen mágnesezhető anyagból készítette el, amelynek hatására megáll a műhold forgása, ezzel lehetővé téve a rádiókapcsolatot.

  Az innovatív, és nem utolsósorban energia- és költséghatékony megoldás rendkívüli jelentőségét az is bizonyítja, hogy 2012. február 13-án az ESA új Vega hordozó-rakétáján fellőtt kilenc, más-más nemzetiségű műhold közül a magyaron kívül egyikkel sem sikerült felvenni a rádiókapcsolatot a fellövés óta. A magyar műhold viszont tökéletesen működött, ezért három nap után megkapta a műholdak Oscar-díját. Ilyen rövid idő alatt, ilyen kiemelkedő minősítést műholdnak még soha nem adtak. Dr. Csizmadia Elek választotta ki a kilövésre alkalmas anyagot, az annak megmunkálásához szükséges technológiát, ő végezte el az anyag hőkezelését, sőt ő volt az is, aki a megfelelő mágneses tulajdonságokkal rendelkező napelem-tartó keretet saját kezűleg hegesztette össze 1400 ponthegesztéssel.

  Dr Csizmadia Elek 1945. novemberében született Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Jékén. Gimnáziumba Kisvárdára járt, amit a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem fizikus kara követett. A diploma megszerzése után került Gyöngyösre, a Pipis-hegyre, az akkori Mikroelektronikai Vállalathoz.


  Közösségi funkciók