3 °C

 
 
15/2020.(V.27.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2020. május 27-én rendeletet alkotott A HELYI KITÜNTETÉSEK ALAPÍTÁSÁRÓL ÉS ADOMÁNYOZÁSÁNAK RENDJÉRŐL SZÓLÓ 7/2015.(II.27.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET MÓDOSÍTÁSÁRÓL.

14/2020.(V.7.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2020. május 7-én rendeletet alkotott A PIACOK VESZÉLYHELYZETTEL ÖSSZEFÜGGŐ LÁTOGATÁSI RENDJÉRŐL

13/2020.(IV.30.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2020. április 30-án rendeletet alkotott A GYERMEKJÓLÉTI ALAPELLÁTÁSOKRÓL, VALAMINT A GYERMEKÉTKEZTETÉS INTÉZMÉNYI TÉRÍTÉSI DÍJÁRÓL.

12/2020.(IV.24.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2020. április 24-én rendeletet alkotott A HÉTVÉGÉRE VONATKOZÓ KIJÁRÁSI KORLÁTOZÁSSAL ÖSSZEFÜGGŐ RENDKÍVÜLI INTÉZKEDÉSEKRŐL.

11/2020.(IV.17.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2020. április 17-én rendeletet alkotott A HÉTVÉGÉRE VONATKOZÓ KIJÁRÁSI KORLÁTOZÁSSAL ÖSSZEFÜGGŐ RENDKÍVÜLI INTÉZKEDÉSEKRŐL.

BővebbenÉletműdíj a gyöngyösi kutatónak

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2013.11.20. szerda
 
 
   

  Bezár
  Cikk küldés
   
   

  A Magnetec Ungarn Kft. életműdíjjal tüntette ki dr. Csizmadia Elek fizikust.

   

  A Magyar Tudományos Akadémia szeptemberben immár második alkalommal rendezte meg a lágymágneses anyagok nemzetközi konferenciáját Soft Magnetic Materials 21 Conference (SMM 21) címmel. A világ minden tájáról összegyűlt több mint 300 kutató részvételével lezajlott rendezvénysorozat mintegy harminc rangos előadója közül Dr. Csizmadia Elek fizikust életműdíjjal tüntette ki a Magnetec Ungarn.

  A konferencián tartott előadásában a magyar tudós olyan fényképet is bemutatott, amelyen tisztán kivehető az amorf anyag átkristályosodási folyamata. A világon neki sikerült ezt elsőként megörökítenie pont akkor, amikor a folyamat során a fém egy pillanatra túlhűtött folyadék állapotba kerül.

  Dr. Csizmadia Elek. Meghatározó szerepet töltött be a Magnetec Ungarn Kft. életében

  Számos további tudományos eredménye mellett Dr. Csizmadia Elek nevéhez fűződik az első magyar műhold iránystabilizációs rendszer bizonyos részeinek kifejlesztése és elkészítése is. Ugyanis, ha a világűrben forgásban van egy műhold, nem lehetséges rádiókapcsolatot teremteni vele. Ezt általában lendkerekekkel és segédrakétákkal küszöbölik ki, ami azonban rengeteg plusz súly fellövését igényli a világűrbe igen borsos áron. A magyar kutató a napelemeket tartó keretet egy nagyon könnyen mágnesezhető anyagból készítette el, amelynek hatására megáll a műhold forgása, ezzel lehetővé téve a rádiókapcsolatot.

  Az innovatív, és nem utolsósorban energia- és költséghatékony megoldás rendkívüli jelentőségét az is bizonyítja, hogy 2012. február 13-án az ESA új Vega hordozó-rakétáján fellőtt kilenc, más-más nemzetiségű műhold közül a magyaron kívül egyikkel sem sikerült felvenni a rádiókapcsolatot a fellövés óta. A magyar műhold viszont tökéletesen működött, ezért három nap után megkapta a műholdak Oscar-díját. Ilyen rövid idő alatt, ilyen kiemelkedő minősítést műholdnak még soha nem adtak. Dr. Csizmadia Elek választotta ki a kilövésre alkalmas anyagot, az annak megmunkálásához szükséges technológiát, ő végezte el az anyag hőkezelését, sőt ő volt az is, aki a megfelelő mágneses tulajdonságokkal rendelkező napelem-tartó keretet saját kezűleg hegesztette össze 1400 ponthegesztéssel.

  Dr Csizmadia Elek 1945. novemberében született Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Jékén. Gimnáziumba Kisvárdára járt, amit a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem fizikus kara követett. A diploma megszerzése után került Gyöngyösre, a Pipis-hegyre, az akkori Mikroelektronikai Vállalathoz.


  Közösségi funkciók