3 °C

 
 
9/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A HELYI ADÓKRÓL SZÓLÓ 27/2010. (XII.16.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET MÓDOSÍTÁSÁRÓL.

8/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A VESZÉLYHELYZET IDEJÉN ALKALMAZANDÓ VÉDELMI INTÉZKEDÉSEKRŐL.

6/2021.(II.4.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 4-én rendeletet alkotott a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

5/2021.(II.4.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 4-én rendeletet alkotott A RENDKÍVÜLI ESEMÉNYEK OKOZTA KÁROK ENYHÍTÉSÉRE SZOLGÁLÓ TÁMOGATÁSRÓL.

7/2021.(II.19.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 19-én rendeletet alkotott A HELYI ADÓKRÓL SZÓLÓ 27/2010. (XII.16.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET MÓDOSÍTÁSÁRÓL.

Bővebben


Kétszáz milliót jelenthet az újabb adósság-átvállalás

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2013.11.05. kedd
 
Utoljára módosítva: 2013-11-05 14:50
 
 

Bezár
Cikk küldés
 
 

Jövőre 212 millió forintos tőke- és kamatteher átvállalását jelentheti Gyöngyösnek, ha az állam átveszi a város többi adósságát is.

 

A kormány úgy döntött, hogy az önkormányzatok fennmaradó adósságállományát is átvállalja az állam. A részletek még nem ismertek, de a kommunikáció szerint február 28-ig le szeretnék zárni az újabb konszolidációt.

A gyöngyösi önkormányzat teljes adósságállományából az adósságkonszolidáció első üteme 3,2 milliárd forintot érintett, ennek felétől szabadította meg a várost az év első felében az állam.

Dr. Réthy Béla alpolgármester elmondta: örömmel hallották az újabb adósságátvállalásról szóló híreket, hiszen a konszolidáció ellenére még mindig jelentős teher Gyöngyösnek a korábban felvett hitelek törlesztése. Az újabb konszolidáció 212 millió forintos kiadáscsökkenést jelentene a városnak 2014-ben.

- A részleteket még nem ismerjük, így a jövő évi költségvetés tervezésénél még nem számolhatunk biztosan a felszabaduló összeggel, az adósságátvállalás szándékának ismeretében azonban annyiban figyelembe vehetjük, hogy a mintegy 200 millió forintot felhalmozásra és felújításra fordíthatná az önkormányzat – vélekedett az alpolgármester.

Réthy Béla hangsúlyozta azt is: az újabb hitelátvállalás ellenére még mindig marad mintegy kétmilliárd forintos adóssága a városnak, hiszen a Városi Sport- és Rendezvénycsarnok, valamint a strand építésére illetve korszerűsítésére teljes egészében önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságok vettek fel hiteleket, s ezeket törleszteni kell.

Az előzetes információk alapján a \"második körös\" adósságkonszolidációért cserébe az önkormányzatoknak gazdaságfejlesztési és -növekedési tervet kell készíteniük, amelynek tartalmaznia kell a települési önkormányzatok szervező és támogató szerepét a helyi kis- és közepes vállalkozások helyzetbe hozása érdekében.

Az alpolgármester szerint ez egybevág Gyöngyös törekvéseivel, hiszen - az adósságkonszolidációtól függetlenül is - a város egyik legfontosabb célkitűzése a munkahelyteremtő és fejlesztő beruházások elősegítése.


Közösségi funkciók