3 °C

 
 
12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

9/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A HELYI ADÓKRÓL SZÓLÓ 27/2010. (XII.16.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET MÓDOSÍTÁSÁRÓL.

8/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A VESZÉLYHELYZET IDEJÉN ALKALMAZANDÓ VÉDELMI INTÉZKEDÉSEKRŐL.

Bővebben


Szén nélkül nincs modern társadalom

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2013.08.29. csütörtök
 
Utoljára módosítva: 2013-08-29 14:54
 
   

  Bezár
  Cikk küldés
   
   

  A modern társadalmak alapanyag- és energiaigényesek, ezeket pedig bányászat nélkül nem lehet előteremteni - hangzott el a 63. országos bányásznapon. A fejlesztési miniszter megerősítette: egy állami gázszolgáltató létrehozása a cél.

   

  Gyöngyösön a Mátra Művelődési Központban rendezték meg csütörtökön a 63. országos bányásznapi ünnepséget. A rendezvényen Németh Lászlóné fejlesztési miniszter egyebek mellett arról beszélt: egy ország csak erős ipari termeléssel és az azt kiszolgáló bányászattal együtt lehet erős, és minden ipari tevékenység alapja a bányászat.

  Dicsérően szólt a bányászok munkájáról, megjegyezve: az elismerés akkor is kijár, ha az utóbbi évek, évtizedek "összezsugorították" az egykor szebb napokat látott hazai bányászatot. Úgy vélte, a bányászat fellendülés előtt áll, s ha "nem is az egykori szintre", de mindenképp erősíteni kívánja a kormányzat is ezt az ágazatot.

  Németh Lászlóné: visszatérhet az "összezsugorodott" hazai bányászat régi fénye
  Fotó: Suha Péter

  A miniszter beszélt arról is: a hazai szénvagyon szerepét nem kizárólag az elekromos áram termelésben kell számításba venni, hanem úgynevezett tisztaszén-technológiák tekintetében is. Ezen a területen japán vállalatokkal folytat a kormány "előrehaladott tárgyalásokat", egyebek mellett annak érdekében, hogy a leghatékonyabb tisztaszén-technológia bevezetését szolgáló borsodi kísérleti üzem felépülhessen.

  - A kormány alapvető célja az erőforrások, köztük az ásványi nyersanyagok minél jobb kihasználása. Ezért a tárca vizsgálja a korábban beszüntetett bányászati tevékenységek folytatásának, illetve új területeken való megindításának lehetőségét – mondta a miniszter, aki szerint a nemrégiben megjelent bányászati koncessziók is épp ezt a célt - vagyis a bányászat bővítését - szolgálják. Bejelentette azt is: a közeljövőben további koncessziós pályázatok megjelenése várható.

  Rabi Ferenc, a Bánya-, Energia és Ipari Dolgozók Szakszervezete elnöke köszöntőjében azt hangsúlyozta: a bányászatban dolgozó munkavállalók érdekeit is figyelembe kell venni az ágazatot érintő döntések meghozatalakor, s emlékeztetett arra is, hogy a 2012-ben megszüntetett bányásznyugdíjak visszaállítását "nagyon várják" az érintettek.

  Elismerően szólt a Mátrai Erőműről, amelyik - túl azon, hogy mintegy ötezer embernek ad munkát - felelősen gondolkodó vállalkozásként jelentős ipari parkot alakított ki a visontai üzemi területen. A szakszervezeti elnök szerint az erőmű és bánya munkavállalói, valamint az ipari parkba betelepült cégek és azok dolgozói számára egyaránt kulcskérdés a ME Zrt. hosszú távú jövője, illetve ennek szempontjából a korábban tervezett új erőművi blokk megépítése.

  Erről az esemény utáni sajtótájékoztatón Németh Lászlóné többszöri újságírói kérdésre sem volt hajlandó érdemi választ adni, csupán annyit közölt: hamarosan döntés várható az ügyben.

  Azt viszont újságírói kérdésre elárulta: a kormány valóban tervezi egy állami gázszolgáltató létrehozását, ami sokat segíthetne a további rezsicsökkentési célok elérésében.

  Derekas Barnabás, a Mátrai Erőmű bányászati területért felelős igazgatósági tagja arról beszélt: a bányászat nem holmi "hagyományőrzés", hiszen okos fejlesztésekkel a bányászat hozzá tud járulni a fejlődés előmozdításához, egyúttal a foglalkoztatás bővítéséhez. Emlékeztetett arra is: a fejlett társadalmaknak alapanyagokra és energiára van szükségük, ezt pedig bányászat nélkül aligha lehet előteremteni. Minderre rímelt Rabi Ferenc kijelentése is, aki úgy fogalmazott: 2030-ra a megújuló energiák aránya az energiafelhasználásban a legoptimistább becslések szerint is legfeljebb 18 százalék lesz, így egyértelmű, hogy még hosszú ideig szükség lesz a fosszilis energiahordozókra illetve az atomenergiára.

  A bányásznapi ünnepségen számos miniszteri és ágazati illetve érdekképviseleti kitüntetést is átadtak. A Mátrai Erőmű dolgozói közül Kiváló Bányász kitüntetést vehetett át a minisztertől Galgóczi Imre, a ME Bükkábrányi bánya gépmestere, Gönczi Gábor, a bükkábrányi bánya hányómestere, Holló István, a bükkábrányi bánya kotrómestere, Kaszab Attila, a visontai bánya kotrómestere, Sőregi István, a visontai bánya részlegvezető-helyettese. Miniszteri elismerés kitüntetést kapott Farkas László, a ME Zrt. visontai bányaüzeme aknásza.

  Országos bányásznap

   
  37 kép
  Dátum: 2013-08-29 14:20:00
   

  A Mátrai Erőmű társasági bányásznapi ünnepségét pénteken rendezik meg Visontán illetve Bükkábrányban, szombaton pedig Gyöngyös főterén várnak mindenkit a bányásznapi programokra.


  Közösségi funkciók