3 °C

 
 
1/2020.(I.31.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. január 30-i ülésén rendeletet alkotott Gyöngyös Város Építési Szabályzatáról szóló 3/2007.(II.19.) önkormányzati rendelet módosításáról.

Közmeghallgatást tart a ruszin önkormányzat

A Gyöngyösi Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testülete 2020. február 11-én, kedden 10:00 - 12:00 óráig közmeghallgatást tart.

Normatív határozat 2020-01-09

Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 2020. január 9-i ülésén hozott alábbi normatív határozatát kihirdetem:

Normatív határozatok 2020-01-02

Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 2020. január 02-i ülésén hozott, alábbi normatív határozatait kihirdetem.

Normatív határozatok 2019-12-12

Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 2019. december 12-i ülésén hozott, alábbi normatív határozatait kihirdetem.

BővebbenA NAV tájékoztatója a nyári diákmunkákról

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2013.07.05. péntek
 
 
   

  Bezár
  Cikk küldés
   
   

  Ki vállalhat munkát? Mikor kell adót fizetni, és mikor nem? Kell járulékot fizetni? A NAV válaszol.

   

  A nyári szünidő kezdetétől egyre több diák vállal munkát, nem árt tisztában lenni a diákok munkavállalásának alapvető szabályaival. Ebben segít a NAV Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága tájékoztatója, melyet dr. Körtvélyesi Zsuzsanna főosztályvezető, sajtóreferens juttatott el szerkesztőségünkhöz.

  A legfontosabb tudnivaló, hogy a Munka törvénykönyve szerint a 16. életévét betöltött személy létesíthet munkaviszonyt.

  Az iskolai szünet időtartama alatt azonban a 15. életévét betöltött, általános iskolában, szakiskolában vagy középiskolában nappali képzésben résztvevő tanuló is vállalhat munkát többek között munkaviszonyban, iskolaszövetkezet tagjaként munkaviszonyban, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban (például megbízási szerződéssel), vagy egyszerűsített foglalkoztatás keretében.

  Az egyszerűsített foglalkoztatás kivételével a felsorolt jogviszonyok esetében a díjazás személyi jövedelemadó köteles, amelyből a munkáltató 16 százaalékos adóelőleget von le, a tanulókat pedig a következő év május 20-áig személyi jövedelemadó bevallási kötelezettség terheli. Az egyszerűsített foglalkoztatás esetén a munkabérből a foglalkoztató nem vonhat le adót és járulékot, a diáknak pedig nem kell keresetét bevallania, ha annak összege nem haladja meg a mentesített keretösszeget, vagyis az egy napra jutó 4.510 forintot. Az e feletti kifizetés esetén a keretösszeget meghaladó rész után a munkavállalónak bevallási és adófizetési kötelezettsége keletkezik, melyet a foglalkoztatást követő év május 20-áig kell teljesítenie.

  Fontos, hogy az iskolaszövetkezet tagjaként, illetve az egyszerűsített foglalkoztatás keretében történő munkavégzés nem keletkeztet biztosítási jogviszonyt, így járulékfizetési kötelezettség nem terheli az ebből származó jövedelmet. Megbízási szerződés esetén járulékfizetési kötelezettség csak akkor keletkezik, ha a tárgyhavi jövedelem eléri a minimálbér 30 százalékát, illetőleg naptári napokra annak harmincad részét.

  Részletes tájékoztató olvasható a NAV internetes oldalán (www.nav.gov.hu). Telefonos tájékoztatás a 06/40/42-42-42 telefonszámon kérhető.


  Közösségi funkciók