3 °C

 
 
6/2021.(II.4.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 4-én rendeletet alkotott a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

5/2021.(II.4.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 4-én rendeletet alkotott A RENDKÍVÜLI ESEMÉNYEK OKOZTA KÁROK ENYHÍTÉSÉRE SZOLGÁLÓ TÁMOGATÁSRÓL.

7/2021.(II.19.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 19-én rendeletet alkotott A HELYI ADÓKRÓL SZÓLÓ 27/2010. (XII.16.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET MÓDOSÍTÁSÁRÓL.

4/2021. (II.4.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 4-én rendeletet alkotott A VESZÉLYHELYZET IDEJÉN ALKALMAZANDÓ VÉDELMI INTÉZKEDÉSEKRŐL.

3/2021.(I.29.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. január 29-én rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATÁRÓL SZÓLÓ 33/2019.(XI.29.) önkormányzati rendelet módosításáról.

Bővebben


Biomassza és önkormányzati kecskék

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2013.05.14. kedd
 
 
   

  Bezár
  Cikk küldés
   
   

  Félezer ember közfoglalkoztatására kötöttek szerződést a gyöngyösi járásban.

   

  A Heves Megyei Kormányhivatal járási munkaügyi kirendeltségével 524 munkanélküli ellátásban részesülő ember közfoglalkoztatására kötöttek szerződést a települési és nemzetiségi önkormányzatok, nonprofit szervezetek. A közmunkásokat szociális segítőként, hivatalsegédként, kézbesítőként, adatrögzítőként, épületgondnokként, kazángépkezelőként és takarítóként foglalkoztatják - közölte Horváth László megyei kormánymegbízott.

  A START kistérségi mintaprogramba a gyöngyösi járásból Gyöngyösoroszi, Gyöngyöstarján, Gyöngyöspata, Nagyréde és Szűcsi vesz részt.

  A START hét pillérre épül: mezőgazdasági földutak, közutak, belvízelvezető rendszerek karbantartása, illegális hulladéklerakók felszámolása, téli közfoglalkoztatás, mezőgazdasági termelés és kazánprogram. Az egyes elemek szervesen kapcsolódnak egymáshoz, így például az utak, a vízfolyások és a mezőgazdasági területek takarítása során kikerülő biomasszát az aprítást követően a kazánprogramban hasznosítják, az aprítógépnek túl nagy méretű faanyagot pedig több ízben szociálisan rászorulók kapták meg.

  A települések körében népszerű a kazánprojekt, amelyben Nagyréde a gesztor szerepét vállalta. A helyi biomassza-kazánok kiszolgálása mellett aprítógépek biztosítják Gyöngyöspata, Gyöngyöstarján, Gyöngyösoroszi és Szűcsi összesen 1150 kilowatt teljesítményű apríték-kazánjainak ellátását. Ezeket évről-évre egyre több intézményben használják a manapság már meglehetősen költséges gázfűtéses kazánok helyett.

  A program keretében a közmunkások földutakat, belterületi közutakat, belvízelvezető árkokat tettek rendbe, s több tonna hulladékot gyűjtöttek be a közterületekről. Több településen is vannak „önkormányzati kecskék”, s kedvelt a zöldség- és gyümölcstermesztés is. A téli időszakban a nagyrédei és a szűcsi közmunkás asszonyok száraztésztát készítettek, amit az intézményi konyhákon használnak fel, csakúgy, mint azt a sokféle zöldséget, amit megtermelnek. Ebben az évben méhészettel, mangalicatenyésztéssel, gomba, és őshonos gyümölcsök termesztésével bővítik tevékenységüket, s szintén idei újdonság az agrobrikett és az aszalvány előállítása. A szükséges berendezéseket – sörkollektoros aszalókat és szárítókamrákat – is ők maguk építik meg - áll Horváth László közleményében.


  Közösségi funkciók