3 °C

 
 
27/2020.(VII.17.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. július 16-i ülésén rendeletet alkotott a helyi adókról szóló 27/2010.(XII.16.) önkormányzati rendelet módosításáról.

26/2020.(VII.17.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. július 16-i ülésén rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

25/2020.(VII.17.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. július 16-i ülésén rendeletet alkotott AZ ÖNKORMÁNYZATI TULAJDONBAN LÉVŐ LAKÁSOK ÉS HELYISÉGEK ELIDEGENÍTÉSÉRŐL szóló 18/2018.(III.29.) önkormányzati rendelet módosításáról.

Méhekkel kapcsolatos védőkörzeti Intézkedések

A Heves Megyei Kormányhivatal Gyöngyös és több környező település teljes közigazgatási területére védőkörzeti intézkedést rendelt el.

24/2020.(VI.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. június 25-i ülésén rendeletet alkotott KÖZTERÜLETEK RENDELTETÉSTŐL ELTÉRŐ HASZNÁLATÁRÓL szóló 25/2000.(IX.20.) önkormányzati rendelet módosításáról.

Bővebben

Változások a havi adó- és járulék-bevallásokban

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2013.04.08. hétfő
 
 
   

  Bezár
  Cikk küldés
   
   

  A 2013. január 1-jétől hatályos törvényváltozások a járulékbevallási nyomtatványokon jelentős módosításokat eredményeztek.

   

  Az egyik legjelentősebb tartalmi változás, hogy a szakképzési hozzájárulás előleg bevallása és az éves kötelezettség elszámolása a ’12-es bizonylatról átkerült a ’08-as bevallásra. A szakképzési hozzájárulásra kötelezett a tárgyév 1-11 hónapjára vonatkozóan havonta szakképzési hozzájárulás előleget fizet, a tárgyhót követő hónap 12. napjáig. Az előlegek és az éves kötelezettség különbözetének befizetési, bevallási határideje a tárgyévet követő év január 12-e. Módosult a szakképzési hozzájárulásra kötelezettek köre is, az eddigi adóalanyi kör – gazdasági társaságok, egyéni vállalkozók, egyéni cégek stb. – kibővült a felsőoktatási intézmények által alapított, illetve azokkal a gazdasági társaságokkal, amelyekben a felsőoktatási intézményrészesedést szerzett - tudatta dr. Körtvélyesi Zsuzsanna, a NAV Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóság sajtóreferense.

  Másik fontos változás a 1308-as bevallás esetében, hogy a munkahelyvédelmi akciótervben foglaltak megvalósítása érdekében a munkáltatók új, célzott szociális hozzájárulási adókedvezményt érvényesíthetnek 2013. januárjától, a munkaerő-piaci szempontból hátrányos helyzetű munkavállalók foglalkoztatására tekintettel.

  A kedvezmény a szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettséget eredményező munkaviszony alapján, a munkabér után fizetendő szociális hozzájárulási adóból levonva, a jogszabályban meghatározott jövedelem korlátig havonta érvényesíthető.

  Az alábbi új kedvezmények léptek életbe:

  a szakképzettséget nem igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállalók után érvényesíthető adókedvezmény,
  a legfeljebb 180 nap munkaviszonnyal rendelkező, 25 év alatti pályakezdő foglalkoztatott munkavállaló után érvényesíthető adókedvezmény,
  180 napnál hosszabb munkaviszonnyal rendelkező, 25 év alatti foglalkoztatott munkavállaló után érvényesíthető adókedvezmény,
  az 55 év feletti foglalkoztatott munkavállaló után érvényesíthető adókedvezmény,
  a tartósan álláskereső személyek után érvényesíthető adókedvezmény,
  a GYES, GYET folyósítása alatt, illetve a GYED, GYES, GYET folyósítását követően foglalkoztatott munkavállalók után érvényesíthető adókedvezmény,
  a szabad vállalkozási zónákban működő vállalkozások adókedvezménye,
  a kutatók foglalkoztatása után járó adókedvezmény.

  Fontos, hogy az új kedvezmények sem egymással, sem más, a szociális hozzájárulási adókból érvényesíthető kedvezménnyel nem vonhatóak össze, együttesen nem érvényesíthetőek. A kifizető választhat, hogy amennyiben az ugyanazon személlyel fennálló, adófizetési kötelezettséget eredményező jogviszony alapaján az adókedvezmények közül több érvényesítésére is jogosult lenne, melyiket veszi igénybe.


  Közösségi funkciók