3 °C

 
 
A szeretetet színlelni nem lehet

Oroszné Balog Mónika, a Kistérségi Humán Szolgáltató Központ munkatársa vehette át a Gyöngyös Város Szociális Ügyéért kitüntetést.

Fiatal vállalkozók hete

Idén 11. alkalommal került országos helyszínekkel megrendezésre a Fiatal Vállalkozók Hete. A 2018. november 12 és 18-a között megrendezendő programokban évről évre neves hazai vállalkozók/előadók és dinamikusan növekvő számú érdeklődő vesz részt.

Tájékoztató a kutak engedélyezéséről

Tájékoztató az engedély nélkül létesített, lakossági célú vízigényt kielégítő háztartási kutak fennmaradási engedélyezéséről.

Követhető lesz az ajánlott és a tértivevényes levelek életútja

A feladástól a kézbesítésig követhető lesz a könyvelt levélküldemények életútja a posta ügyfelei számára. A projekt az Európai Unió támogatásával és Magyarország költségvetése társfinanszírozásával valósul meg, közel 2,4 milliárd Ft vissza nem térítendő támogatásból. A Magyar Posta saját forrásból további 3,3 milliárd Ft-ot fordít a teljes program megvalósításra. A fejlesztés célja - a kor elvárásainak megfelelően - a klasszikus levélpostai szolgáltatások modernizálása.

Pluszforrás a beruházásokhoz

Két európai uniós beruházással kapcsolatban hozott döntéseket rendkívüli ülésén a gyöngyösi képviselő-testület. A grémium a Jeruzsálem Úti Bölcsőde bővítése miatt szükséges munkákhoz és a Mátra Művelődési Központ energetikai korszerűsítéséhez biztosított pluszforrást.

Bővebben
42/2018.(X.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2018. október 25-i ülésén rendeletet alkotott a PARKOLÁSRÓL szóló 4/2007.(II.19.) önkormányzati rendelet módosításáról.

41/2018.(X.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2018. október 25-ei ülésén rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA 2018. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK MÓDOSÍTÁSÁRÓL.

Lakossági tájékoztató

Tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot, hogy a Felsőhíd utca, Vasöntő utca, Gábor Áron utca valamint a Platán utca déli szakaszán 2018. október 25. és 2018. december 20. között szennyvízcsatorna építési munkát végez a Mészáros és Mészáros Kft., illetve az általa megbízott alvállalkozó.

Hirdetmény a településrendezési eszközök módosításáról

A Gyöngyös, Déli külhatár utca - Kenyérgyár utca tömbben lévő, 3968/1-2, 3969/1-2 és 3969/5-13 hrsz-ú földrészletek a jelenlegi "Különleges terület" övezetből "Gazdasági ipari terület" övezetbe kerülnek átsorolásra.

39/2018.(IX.28.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2018. szeptember 27-i ülésén rendeletet alkotott egyes önkormányzati rendeletek módosításáról, melynek keretében módosította - a parkolásról szóló 4/2007. (II.19.) és - a közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 18/2016. (V.27.) önkormányzati rendeleteket.

Bővebben

Tájékoztató az afrikai sertéspestisről

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2018.05.02. szerda
 
 
   

  Bezár
  Cikk küldés
   
   

  Afrikai sertéspestis (ASP) vírusát mutatta ki egy, a Heves megyei Gyöngyös-Gyöngyöshalász Földtulajdonosi Vadásztársaság területén talált vaddisznóban 2018. április 21-én a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági kamara közleményében.

   

  Az állategészségügyi szakemberek haladéktalanul megtették a szükséges intézkedéseket, a járványügyi nyomozás jelenleg folyamatban van. A fertőzés minden valószínűség szerint ukrajnai eredetű, hiszen a betegség Ukrajna a magyar határtól távolabbi területein már évek óta, míg Kárpátalján 2016 vége óta jelen van, és Heves megye ezen részén nagyszámú ukrajnai vendégmunkás dolgozik.

  Az ASP a házi sertés és a vaddisznó vírusos betegsége, lázas tünetekkel járó vérzéses fertőzés, amely nagy kártétellel jár, akár a teljes fertőzött állomány pusztulását is okozhatja. Egyrészt a fertőzött vaddisznóállományok érintkezésével terjed, másrészt felelőtlen emberi magatartással, mivel a fertőzött állatok húsának illegális szállításával rövid idő alatt nagy távolságokra eljuthat a vírus. A vaddisznóállományokban a természetes terjedés évi 20-50 km.

  A betegség emberre nem veszélyes, a sertéshús és húskészítmények továbbra is biztonsággal fogyaszthatók!

  Ki kell hangsúlyoznunk: Az, hogy sikerül-e megakadályozni a betegség átterjedését a házisertés állományra nagyban függ az állattartók, a vadászok, a fogyasztók és az állategészségügy területén dolgozók egyidejű jogszabálykövető magatartásától, odafigyelésétől és együttműködésétől!

  Eddigi intézkedések

  Az afrikai sertéspestis első hazai megállapítását követően a Heves Megyei Kormányhivatal az afrikai sertéspestis elleni védekezésről szóló 98/2003. (VIII. 22.) FVM rendelet 15. § (2) bekezdése alapján az országos főállatorvos utasítására – figyelemmel az Országos Járványvédelmi Központ véleményére – ideiglenesen kijelölte az afrikai sertéspestissel fertőzött területet és azon belül egy különösen ellenőrzött területet.

  A most kijelölt fertőzött terület összesen 47 vadászatra jogosult területére terjed ki. Az intézkedések – a vaddisznóállományon túl – az ezen a területen tartott összes házisertés állományra is vonatkoznak.

  A fertőzött területen – a 98/2003. (VIII. 22.) FVM rendelet 15. § (2) bekezdésében foglaltaknak megfelelően – számos intézkedés került elrendelésre a betegség helyhez kötése, illetve a házisertés állományok védelme érdekében. Ezen előírások magukban foglalják az alábbiakat:

  - hatósági megfigyelés elrendelése a fertőzött területen található valamennyi sertésállományra;

  - valamennyi sertésállományban az állatok korcsoportonkénti összeírása;

  - rendelkezés arra vonatkozóan, hogy a telepeken a sertéseket szállásukon kell tartani;

  - rendelkezés arra vonatkozóan, hogy a gazdaságba nem léphet be, vagy azt nem hagyhatja el sertés, kivéve, ha a járványügyi helyzetre tekintettel a járási hivatal azt engedélyezi;

  - megfelelő járványvédelmi (biológiai biztonsági) intézkedések elrendelése (pl. fertőtlenítés a telepek ki- és bejáratánál, vaddisznókkal, a kilőtt vagy elhullva talált vaddisznók bármilyen testrészével vagy bármilyen más fertőzési veszélyt jelentő eszközzel, anyaggal való érintkezés megakadályozása);

  - a területről származó sertések, azok spermája, embriója vagy petesejtje másik uniós tagországba vagy harmadik országba való szállítására vonatkozó tilalom;

  - sertések a fertőzött területről hazai rendeltetési hely esetén is csak a Járási Hivatal előzetes engedélyével és hatósági állatorvosi igazolással szállíthatóak ki. A Járási Hivatal előzetes engedélyét csak akkor adja meg, ha az állatokat legalább 30 napja a telepen tartották, oda a fertőzött területről az elmúlt 30 nap alatt nem érkezett sertés, valamint a klinikai és laboratóriumi vizsgálat eredménye is kedvező eredményű volt;

  -a fertőzött területről élő vaddisznó, vaddisznó test vagy azok húsa nem szállítható ki. A negatív virológiai (PCR) eredmény megérkezését követően azonban a Járási Hivatal – a vadászatra jogosult kérésére – engedélyezi a fertőzött területen belül történő felhasználást;

  - társasvadászatok ideiglenes teljes tiltása;

  - a sertéstartók kötelesek bejelenteni a saját célra történő vágást is a Járási Hivatalnak legalább 48 órával a vágást megelőzően.

  Az előbbieken túl az 1/2018. számú országos főállatorvosi határozatban elrendelt, és a magas kockázatú területre vonatkozó intézkedések is bevezetésre kerülnek. Ezen intézkedések magukban foglalják az alábbiakat:

  - az elhullott vaddisznók szervezett keresése a vadászatra jogosultak területén;

  - az elhullott vaddisznók bejelentése írásban, az észleléstől számított 24 órán belül;

  - az elhullott vaddisznókból történő mintavétel végrehajtására állatorvosok (vagy más szakértelemmel rendelkező személyek) aktív közreműködésre kötelezése;

  - az elhullott vaddisznók testének ártalmatlanítása elföldeléssel és a terület fertőtlenítése;

  - minden elhullott vaddisznó laboratóriumi vizsgálata;

  - a megszokottól eltérő viselkedést mutató vagy senyvesnek látszó vaddisznók diagnosztikai célú kilövése és vizsgálata;

  - minden kilőtt vaddisznó virológiai vizsgálata és az esetlegesen nem negatív eredményt adó egyedek testének ártalmatlanítása;

  - a sertéstartóknak az észleléstől számított 24 órán belül jelenteniük kell az ASP gyanúját valamint a sertésük elhullást vagy betegségét, abban az esetben is, ha az ASP-re nem gyanakodnak;

  - az elhullott vagy beteg sertésekből történő mintavétel végrehajtására állatorvosok aktív közreműködésre kötelezése, illetve az ilyen egyedekből vett minták laboratóriumi vizsgálata;

  - kültéren tartott sertésállományok esetében a sertéstartás helyét kettős kerítéssel kell körülvenni a vadállománnyal való érintkezés megakadályozása érdekében, vagy olyan más módszert kell alkalmazni, ami kizárja a házi sertések és vaddisznók érintkezését;

  - az afrikai sertéspestis megelőzése érdekében a fertőzött területen elhullott házisertések testének állami költségre történő ártalmatlanítása.

  A fertőzött területen, az afrikai sertéspestis eset közelében, kijelölésre került egy különösen ellenőrzött terület is, mely a 701750, 703050, 705450, 701850 kódszámú vadgazdálkodási egységek teljes, valamint a 701350 kódszámú vadgazdálkodási egység egy részének területe. A különösen ellenőrzött területen az alábbi intézkedések kerülnek bevezetésre a fertőzött területre vonatkozó előírásokon túl:

  - a terület határán kétsoros villanypásztor kerül felállításra;

  - a villanypásztor felállításáig az afrikai sertéspestis eset közelében végrehajtott fenntartó etetéssel a vaddisznók helyben tartása;

  - vaddisznóra vonatkozóan ideiglenesen teljes vadászati tilalom;

  - a vaddisznótól eltérő állatfajok esetében egyéni vadászatot csak a Járványvédelmi Vadászképzést eredményesen elvégző vadász folytathat;

  - a vaddisznó állomány gyérítése;

  - vadbefogó-csapdák telepítése;

  - a terület határán egyértelmű jelzés a turisták részére, hogy afrikai sertéspestis betegség különösen ellenőrzött területre kívánnak belépni.

  A fenti intézkedések – a járványügyi helyzetnek megfelelően – visszavonásukig, illetve módosításukig maradnak érvényben!

  A betegséggel kapcsolatosan további információkat talál a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapján talál.


  Közösségi funkciók